Ilyen a világ leghangosabb madara

A világ leghangosabb madaraként ismerték el amerikai kutatók a csombókos harangozómadarat (Procnias albus), amelynek kiáltásai elérhetik a 113 decibelt, vagyis egy cölöpverőgép hangerejét is.

Az Amazonas mélyén élő madár galambméretű, 250 grammos fehér hímjének nászéneke olyan hangos is lehet, mint egy teljes erőből dübörgő rockkoncert - állapította meg Jeff Podos biológus, a tanulmány vezető szerzője. A kutatók nagy felbontású hangrögzítővel és kamerával örökítették meg a madár énekét és viselkedését.

csombókos harangozómadár, a leghangosabb madár, nászdal,
csombókos harangozómadár, a leghangosabb madár, nászdal,

Fülsiketítő nászdal

A szakemberek azon gondolkodtak, hogy a nőstény madarak vajon hogyan bírják végighallgatni halláskárosodás nélkül a fülsiketítő nászdalt. Megfigyelték, hogy a párt kereső hím az első dallamot a széles nyilvánosság előtt adja elő, majd drámai fordulatot tesz, és a második dallamot már a kiszemelt nőstényhez címezve énekli.

Meglepő dolog derült ki a hollókról - kattintson!

A kutatók azt látták, hogy a zöld tollazatú nőstényeket egyáltalán nem zavarja a dobhártyaszaggató lárma, hanem boldogan bújnak oda a hangosan rikoltozó hímhez. "Fogalmunk sincs, ilyen apró állatok hogyan tudnak kibocsátani magukból ilyen erős hangokat" - írta Jeff Podos.

A massachusettsi kutatók felfigyeltek arra is, hogy minél hangosabb volt egy csombókos harangozómadár kiáltása, annál rövidebb ideig tartott. Ennek hátterében valószínűleg a levegővételi kapacitás anatómiai korlátai állnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció