Így lesz több pillangó a kertedben

Évtizedek óta fogyóban van a lepkeállomány, de brit kutatók szerint könnyen tudunk segíteni rajtuk, ha szeretnénk.

Egy új tanulmányban a brit Pillangóvédelmi Intézet tudósai megállapították, hogy a hosszú fűszálak a kertben akár 93 százalékkal is növelhetik a pillangók számát.

"A természet válságban van; a lepkék 80 százaléka eltűnt az 1970-es évek óta, ezért cselekednünk kell a védelmük érdekében. Szerettünk volna kipróbált kertészeti tanácsokat adni, amelyek a pillangók javát szolgálják, mivel tudjuk, hogy sokan szeretnének segíteni. Kutatásunk bebizonyította, hogy ha hagyjuk, hogy a fű hosszúra nőjön, az több pillangót vonz a kertbe" - írta Dr. Richard Fox, a Pillangóvédelmi Intézet tudományos vezetője és a tanulmány társszerzője az IFLScience-nek küldött nyilatkozatában.

pillangó
Egyszerű a megoldás. Fotó: Getty Images

A kutatók hat éven át gyűjtöttek adatokat több mint brit 600 kertből, így állapították meg a fűszálak összefüggését a pillangók számával. A vidéki területeken a hosszú füvű kertekben a már említett 93 százalékkal több pillangót találtak, míg a városi területeken 18 százalék volt ez a szám.

A lepkék és más rovarok pusztulásának egyik fő oka az élőhelyeik megsemmisülése: a kevesebb vadvirág és a rövidebb fű kevesebb helyet jelent a lepkék számára, ahol táplálkozhatnak és szaporodhatnak. Ha hagyjuk, hogy a fű hosszúra és dúsra nőjön, akkor a sérülékeny populációk számára is biztosítjuk a szükséges menedéket, ezáltal kevésbé fog csökkenni a rovarállomány. A hosszú fű mellett még a virágzó borostyán is jól jöhet, mert szaporodási helyet és nektárforrást biztosít a rovaroknak.

A kutatók szerint már egy kis változtatás is nagy különbséget jelenthet. Az is visszatérésre ösztönözheti a lepkéket, ha csak egy kis füves területet hagyunk ki a nyírásból a számukra. Akiknek pedig nincs kertjük, azzal segíthetnek, hogy füvet vagy vadvirágokat ültetnek az erkélyükre, vagy tesznek ki az ablakukba egy virágládában.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +13 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütés várható és többfelé kell záporok, zivatarok kialakulására számítani, melyeket felhőszakadás, jégeső is kísérhet. Heves zivatarok is előfordulhatnak. A déli, délkeleti irányú szél csak néhol élénkül meg, zivatarok környezetében azonban viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között alakul. Késő estére általában 15 és 21 fok közé hűl le a levegő. Lesz némi változékonyság a nap folyamán, de fronthatást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra