Betegségek, melyeket állatainktól kaphatunk el

Betegségeket nem csak az embertársainktól, hanem a körülöttünk lévő állatoktól is gyakran elkaphatunk - például a következőket is.

Pestis

A betegséget fertőzött bolhák terjesztik, a tünetek közé tartozik többek között a láz, fejfájás és hidegrázás is. A pestis ritka, de ha nem kezelik antibiotikumokkal, akkor akár végzetes is lehet. Ha el akarjuk kerülni, figyeljünk arra, hogy az állataink ne érintkezzenek rágcsálókkal, és rendszeresen bolhamentesítsük őket.

Veszettség

A fertőzött állatok harapásával terjed, a nyálukon keresztül. Elkaphatjuk mosómedvétől, borztól, rókától, vagy akár háziállattól is, amennyiben nem kapott veszettség elleni oltást. A tüntetek közé tartozik kezdetben a hányinger, láz, általános rossz közérzet, majd később jelentkezhet idegesség, zavarodottság, álmatlanság is. Minden harapást alaposan mossunk meg, és ha valamilyen vadon élő állattól szereztük, sürgősen menjünk orvoshoz, mert a veszettség kezelés nélkül halált is okozhat.

Ezeket a betegségeket kaphatjuk el az állatainktól
Néhány betegség kisállatainkról akár ránk is átterjedhet. Fotó: 123rf

Toxoplazmózis

A macskák ürülékében élő kórokozótól lehet elkapni, ezért is fontos, hogy a macskaalmot rendszeresen tisztítsuk, és utána mindig mossunk kezet alaposan. Egészséges szervezet esetén a fertőzéstől nem leszünk betegek, mert legyőzi az immunrendszer, de például kismamákra fokozottan veszélyes lehet. A tünetek közé tartozik az izomfájdalom, láz, illetve a vörös, bevérzett szem is. A legtöbben kezelés nélkül is jobban lesznek, de súlyosabb eseteknél mindenképpen orvosra van szükség.

Bélgiliszta

Ritka esetekben állatról emberre is terjedhet a gilisztásodás , ez leginkább gyerekeknél fordul elő. A férgeket az állatok székletében észlelhetjük először. Szerencsére nem veszélyesek, és könnyen kikezelhetők.

Szalmonella

Egészségesnek tűnő állatok is hordozhatják, elkaphatjuk az ételükkel, élőhelyükkel érintkezve is. A tünetek közé tartozik a láz, hasmenés, hányinger, hányás és gyomorfájdalom is. Általában pár nap után elmúlik, de súlyosabb esetekben pár napos kórházi kezelésre lehet szükség a teljes gyógyuláshoz.

Forrás: pets.webmd.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: