Nem csak a házat, a memóriát is védi a kutya

Feltétel nélküli szeretet, allergia elleni védelem, depresszió és magány csökkentése – sok előnye lehet egy háziállat tartásának. Most azonban a házikedvencek egy újabb pozitív hatására derült fény, amely a kognitív egészséggel, a memóriával kapcsolatos – állítja egy floridai tanulmány.

Egy házikedvenccel való hosszú távú kapcsolat késleltetheti a memóriavesztést és a kognitív hanyatlást. A háziállattartás különösen a verbális munkamemória, például a szavak memorizálása szempontjából előnyös – számolt be a CNN a Floridai Egyetem kutatásának eredményeiről.  

kutyatartás, magány, társ, eb, kutya, időskor
Idős embereknél különösen fontos, hogy ne érezzék magukat egyedül. Fotó: Getty Images

Nem csak a kutya és a macska segít

Ez az első tanulmány, amely a háziállattartás időtartamának a kognitív egészségre gyakorolt hatását vizsgálja. Ráadásul az eredményeink szerint nem csak a kutyák és a macskák képesek felpörgetni az agyat – mondta a CNN-nek Jennifer Applebaum, a tanulmány első szerzője. A szociológus doktorjelölt hozzátette: a vizsgálatban részt vevők nyulakat, hörcsögöket, madarakat, halakat és hüllőket is gondoztak. Az eredményeket összegezve a kutatásból kiderült, hogy az öt vagy annál több évig tartó háziállattartás hozta a legnagyobb hasznot, ez ugyanis mérhetően késleltette a kognitív hanyatlást a háziállat nélküli emberek hanyatlási üteméhez képest – mondta el Dr. Tiffany Braley klinikai neuroimmunológus. Szerinte az eredmények korai bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a hosszú távú állattartás védelmet nyújthat a kognitív hanyatlással szemben.

Ennek oka a kutatók szerint valószínűleg a stresszben keresendő: korábbi tanulmányok ugyanis rámutattak a stressznek az agy egészségére gyakorolt negatív hatásaira. Ahogy azt is bizonyították már, hogy egy háziállat gondozása stresszcsökkentő hatású, ráadásul csökkenti a kortizolszintet és a vérnyomást is. A szakértők szerint a háziállattartás számos egyéb előnnyel is járhat, mint például a társas együttlét, a kötelességtudat és a céltudatosság, nem beszélve a fizikai aktivitásról, amelyet egy kisállat (legtöbbször egy kutya) megkövetel. A tanulmányban több mint 1300, 50 éves és idősebb egészséges felnőtt kognitív adatait elemezték.

Háziállatot tartani még az alvásunkra is jó hatással van. Mutatjuk, miért

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +10 °C

Többnyire napos idő várható kevés fátyolfelhővel, emellett északkeleten gomolyfelhők is képződhetnek. Csapadék nem várható. Napközben több helyen megélénkül az északnyugati szél. A hőmérséklet délután 23 és 27, késő este 12, 19 fok között valószínű. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással ezekben a napokban nem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra