Egyre több daru pusztul el madárinfluenzában

Tömegesen hullanak a darvak, nemcsak Magyarországon, hanem minden olyan országban, amely felett átvonulnak.

A Telex a Kiskunsági Nemzeti Parkot kérdezte azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt hetekben több megyében madárinfluenzával betegedtek meg a darvak is.

A KNP azt válaszolta, hogy országszerte jellemző a darvak tömeges hullása. Ugyanakkor ez nem csak nálunk van így, hanem a más országokat is érintő vonulási útvonalakra is igaz. Mivel a vírus évről évre más törzsekkel próbálkozik, így a különböző fajokat máshogy érintheti. Eddig viszont a darun kívül más, vele egy vizes élőhelyen előforduló vadmadarak nem pusztultak el nagy számban. Ennek oka egyelőre nem ismert.

daru madárinfluenza
Ha beteg madarat látunk, ne közelítsük meg! Fotó: 3238642/Pixabay

Azt is írták, hogy szabadon élő madarak esetében nehéz megfékezni a járványt, nem tudnak olyan intézkedésről, amely ezt érdemben lehetővé tenné. 

Mivel a vírus leginkább a madarak ürülékével, testváladékával terjed, nem lehet megelőzni, hogy ezek a környezetbe kerüljenek. Másik nehézség, hogy az egyedek akár komoly tünetek nélkül is hatékonyan tudnak fertőzni, és nehéz ezeket izolálni.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy ha valaki beteg, szenvedő madarat lát, ne próbálja befogni, helyette értesítse a területileg illetékes főállatorvost. Az elérhetőségeket itt lehet megnézni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +9 °C

Derült vagy gyengén felhős marad az ég, csapadék nem várható. Mindenütt mérséklődik a légmozgás. Késő estére 12 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásokra az előrejelzések szerint nem kell számítani, az allergiások tünetei viszont nem enyhülnek a következő napokban sem.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra