Vírus támad a Velencei-tóban

A tartósan meleg időjárás és a rendkívüli mértékű vízhiányos állapot hatására még mérsékelt volumenű, de elhúzódó jellegű, egyre inkább fajspecifikus halpusztulás alakult ki a Velencei-tavon. Az elhullásokban vélhetően szerepet játszhat egy emberre veszélytelen harcsavírus aktiválódása is.

Az immár rekordalacsony, alig 55 centiméteres Velencei-tóban elmúlt másfél hét alatt 1300 kilogrammnyi haltetemet gyűjtöttek össze és szállítottak el. Az aszály mellett az elhullások zömét egy harcsavírus aktiválódása okozhatja - adta hírül honlapján a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ). A közleményben ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet: a Velencei-tó vízminősége a fürdési, vízisport és egyéb rekreációs igénybevételi szempontból is megfelelő minőségű. 

Velencei-tó
A tartós hőség miatt a tó vízállása 55 centiméter volt. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

További halpusztulás várható

A halpusztulásra a szövetség közleménye szerint számítani lehetett, emiatt a MOHOSZ Kirendeltsége már hosszabb ideje folyamatosan üzemelteti a hajnali órákban a levegőztető berendezéseit a vízen. A nyári halpusztulás első heti hullámában elsősorban karika- és dévérkeszeg fajokat, illetve növendék (tavalyi ívásból származó) korosztályú és nagyobb méretű süllőket, balinokat és néhány 2-3 kg körüli csukát szedtek össze. Augusztus második hetében jelentkezett a halpusztulás második hulláma, mely a tó területén szórványosan (elsősorban a Lángi-tisztás, a dinnyési kotrás és az Evezőspálya területén) napról-napra jelentkezik kisebb napi mennyiségekben. Az elmúlt másfél hét alatt összegyűjtött és ártalmatlanításra elszállított haltetemek tömege 1300 kg. A halegészségügyi vizsgálatok még folynak, de igen nagy a valószínűsége annak, hogy az elhullások zömét egy fajspecifikus (emberre természetesen nem veszélyes) harcsavírus aktiválódása okozhatja.

Az újabb kánikulai napok, majd a várt hétvégi erős frontbetörés halélettani következményei miatt fennáll a további halpusztulás veszélye is - hívja fel a figyelmet a közleményben a MOHOSZ.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +23 °C
Minimum: +5, +13 °C

A néhol előforduló futó záporok mellett több-kevesebb időre kisüt a nap. Hajnalban előfordulhatnak ködfoltok. Erős lesz az északnyugati, majd a délnyugati szél, a csúcshőmérséklet 16, 23 fok között alakul. Vasárnap hidegfronti hatás érvényesül. Görcsös fejfájás jelentkezhet, ezen kívül az izom- és hasi görcsök is felerősödhetnek. Fokozódhatnak az ízületi bántalmakkal élők tünetei. A tartós fejfájás kellemtlen perceket okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: