Veszélyes mérgeket találtak a hajszálakban

Változatos méregkoktélt találtak francia szenátorok hajában egy vizsgálat során. A vizsgálattal a politikusok a környezetünkben lévő szennyezőanyagok veszélyeire hívták fel a figyelmet.

Higanyt, növényvédőszereket, lágyítóadalékokat és ritkaföldfémeket találtak francia szenátorok hajában egy huszonhat szocialista képviselőre kiterjedő, kedden közzétett vizsgálat során.

Veszélyes anyagokra bukkantak a vizsgálat során

A törvényhozók 2022 júliusában adtak hajmintákat a tocSeek nevű független magánlaboratóriumnak, amely 1800 szerves szennyezőanyagra és 49 fémre vizsgálta azokat. A kutatást kezdeményező Angele Préville szenátor rámutatott: az eredmény figyelmeztetés mindenki számára. Préville elkötelezett környezetvédő és a műanyagszennyezés elleni küzdelem egyik francia élharcosa.

Az elemzés során a szenátorok 93 százalékának hajában bukkantak a mobiltelefonokban, számítógépekben és más elektronikai eszközökben használt ritkaföldfémekre, ami jóval magasabb a kontrollpopulációban talált aránynál. A tocSeek szerint ez az eltérés vélhetőleg a kommunikációs eszközök kiterjedt és rendszeres használatával magyarázható.

hajszálak
Veszélyes anyagok halmozódnak fel a hajszálakban. Fotó: Getty Images

A fogászati amalgámokban és bizonyos halakban megtalálható higanyt minden szenátor hajmintájából kimutatták. A képviselők mindegyikének haja legalább egy növényvédőszerrel is szennyezett volt. Ezekből negyvenöt különböző terméket - gyomirtó-, gombaölő- és rovarölőszereket - azonosítottak, köztük egy Európában 2008-ban betiltott növényvédőt, a gerincesekre nézve is erősen mérgező karbofuránt. A szenátorok 69 százalékánál kimutatták a di-n-oktil-ftalát (DNOP) nevű lágyítószert, amelyet műanyagok rugalmasabbá tételéhez használnak. A kutatásban részt vevő politikusok közül a szennyezések ellen legelszántabban küzdő Angele Préville hajmintájában találták a legkevesebb szennyezőanyagot.

"Egyértelmű, hogy életmódunk rányomja a bélyegét egészségünkre" - összegezte az eredményeket a szocialista frakció elnöke, Patrick Kanner, aki a vizsgált szenátorok egyike volt. Matthieu Davoli, a tocSeek csoport társalapítója szerint a ritkaföldfémek kivételével az eredmények összhangban vannak azzal, amit a lakosság körében tapasztalnak. Davoli úgy véli, mindez arra utal, hogy ismételten és rendszeresen ki vagyunk téve az élelmiszerekben és a kozmetikumokban, illetve a higiéniai termékekben található szennyezőanyagoknak. Hangsúlyozta: a hosszú távú szennyezés hormonzavarhoz, illetve krónikus, autoimmun, neurodegeneratív és rákos megbetegedésekhez vezethet. 

A szenátorok szerint a közegészségügyi kérdéseket integrálni kell a környezetvédelmi politikába. Az eredmények "kérdéseket vetnek fel társadalmunk termelési és fogyasztási szokásaival kapcsolatban, amelyek végső soron új betegségeket hoznak létre" - hívta fel a figyelmet az egyik képviselő.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

A pára- és ködfoltok, valamint a keleti, északkeleti tájakon megmaradó felhőzet szakadozását, feloszlását követően napközben általában sok napsütés várható - főként az ország keleti felén erőteljes - gomolyfelhő-képződéssel. Délután főleg hazánk északkeleti, keleti harmadában számíthatunk elszórtan záporokra, zivatarokra. Az északnyugati, északi szél döntően mérsékelt, helyenként északkeleten élénk lesz. A zivatarokat erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul. A felhősödésnek köszönhetően sokfelé kevésbé lesz tikkasztó ma a hőség, ahogy az UV-sugárzás is enyhül.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra