Súlyos katasztrófa, amely nem létezne klímaválság nélkül

Az Afrika szarvát sújtó aszály, amely miatt több mint 4 millió ember szorul humanitárius segélyre, és amely tavaly Szomáliában 43 ezer ember halálát okozta, nem következett volna be a klímaváltozás nélkül – figyelmeztet friss elemzésében a World Weather Attribution (WWA) szakértői csoport.

2020 októbere óta Etiópia, Kenya és Szomália öt egymást követő esős évszakot mulasztott el, és a segélyszervezetek szerint a térségben az elmúlt 40 év legsúlyosabb aszálya zajlik. A szélsőséges szárazságban számos tényező szerepet játszik, de a WWA szerint az üvegházhatásúgáz-kibocsátás legalább százszorosára növelte annak bekövetkezte veszélyét. A WWA klímakutató csoportja megállapította, hogy ha a globális átlaghőmérséklet 1,2 Celsius-fokkal alacsonyabb lenne, a kevés csapadék és a párolgás nem vezetett volna aszályhoz.

Szomália, gyerekek, vizes hordók
Szomáliát súlyos aszály sújtotta az elmúlt években. Fotó: Getty Images

A kutatók számítógépes modellek és éghajlati megfigyelések segítségével rávilágítottak, hogy a klímaváltozás miatt a megszokott, márciustól májusig tartó esős évszak elmaradásának valószínűsége megduplázódott Afrika szarván, az októbertől decemberig tartó rövid esőzések viszont nagyobb mennyiségű csapadékkal jártak. A csaknem három éve tartó szárazságot a La Nina éghajlati jelenség is befolyásolta.

A tavalyi évben Magyarországot is történelmi jelentőségű aszály sújtotta az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján.

A szárazság nemcsak azzal jár, hogy kevesebb eső esik a térségben, hanem azzal is, hogy a felmelegedés miatt több víz párolog el a talajból és a növényekből a légkörbe. Korábban az előrejelzések alapján arra számítottak, hogy a most esedékes esős évszak is elmaradhat, ám közben elkezdődött az esőzés. A WWA kutatói szerint azonban jóval nagyobb mennyiségű csapadékra lenne szükség ahhoz, hogy a földművesek és az állattenyésztők gazdasági szempontból talpra tudjanak állni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22 °C
Minimum: +10 °C

A napos időt fátyol- és gomolyfelhők zavarják meg, csapadék nem várható. Az északi szél estig még többfelé megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 20 és 24 fok között alakul. Késő estére 9 és 16 fok közé hűl le a levegő. Hidegfront érkezett, de jelentős időjárásváltozást nem hozott.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra