Súlyos aszály pusztít szerte Európában

Európa és a Földközi-tenger medencéje több mint egynegyedét sújtotta talajszárazság április elején a Kopernikusz európai program műholdas adatai szerint.

Az Európai Aszálymegfigyelő Központ (EDO) által tanulmányozott terület 28,65 százalékán, azaz az Európától Törökországig és a Kaukázusig terjedő területen, valamint az észak-afrikai partvidéken volt aszály április 1. és 10. között. A leginkább érintett terület Skandinávia, Írország, Lengyelország északi része, Spanyolország, Törökország, a Fekete-tenger nyugati partvidéke, valamint a Magreb északi része és a Kaukázus volt.

Barcelona, Varázslatos Szökőkút, La Font Magica, vízhiány
Barcelonában a híres Varázslatos Szökőkutat is el kellett zárni a vízhiány miatt. Fotó: Getty Images

A megfigyelt terület 25 százalékán volt hiányos a talaj nedvességtartalma, elsősorban az esőzés hiánya miatt, és 3,57 százalékán volt „rendellenes a növényzet fejlődése”, amely a legmagasabb riasztási fokozat. Ezt a növényzetkárosodást, amely jelentős mezőgazdasági veszteségekre utal, elsősorban Észak-Afrikában, Spanyolország déli részének egyes övezeteiben, Írország középső részén és Törökországban észlelték.

Spanyolországban több millió hektáron veszett oda a gabona

Spanyolországban a mezőgazdasági földterületek mintegy 60 százalékát sújtja az aszály, ami már eddig 3,5 millió hektárnyi gabonatermés kiesését okozta – közölte a La Razon című spanyol lap a spanyol gazdálkodók és állattenyésztők szövetségének (COAG) a jelentését idézve. Andalúzia, Extremadura, Kasztília-La Mancha és Murcia tartományokban, valamint Aragónia, Katalónia, Kasztília és León egyes vidékein szinte teljesen odaveszett a búza- és árpatermés. Ezeken a már hosszabb ideje csapadékhiányos területeken komoly terméskiesés várható az őszibarack, a nektarin, a sárgabarack és cseresznye esetében is.

A COAG szóvivője szerint a csapadékhiány a Guadalquivir-tározó vízszintjének csökkenéséhez vezetett, ezért a szokásos vízmennyiségnek csak mintegy 12 százalékát tudják öntözésre használni. Április 18-án a spanyol víztározók telítettsége 50 százalékos volt – áll a spanyol ökológiai átmenet és demográfiai kihívások minisztériumának hivatalos honlapja.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +13 °C

A felhőzet szakadozása tovább folytatódik, és hazánk nagyobb részén a gomoly- és fátyolfelhők mellett többórás napsütés valószínű. Zápor, zivatar több helyen - nagyobb számban az északkeleti-keleti harmadban, illetve a Nyugat-Dunántúlon - várható. A nyugatias szél többfelé megélénkül, helyenként - főként zivatarok mentén - megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 28 fok között alakul, délkeleten lesz a melegebb idő. Késő estére 14 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra szerdán nem figyelmeztetnek a meteorológusok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra