Óriási kárt okoz két állatfaj

Egy invazív béka- és egy kígyófaj 16 milliárd dollárjába került a világgazdaságnak.

Két invazív faj, az amerikai ökörbéka és a barna fakígyó 1986 és 2020 között becslések alapján 16 milliárd dollár (6364 milliárd forintjába) kárt okozott a világban – állapította meg egy nemrég publikált tanulmány. Az állatok globális szállításának szigorítására is szükség lehet a szakemberek szerint.

Nagy bajt okozhat az invazív fajok elterjedése

A Scientific Reports című tudományos folyóiratban közzétett kutatás szerint a Lithobates catesbeianus elnevezésű barna-zöld ökörbéka, amely csaknem egy kilogramm súlyú is lehet, Európában okozta a legtöbb kárt. A barna fakígyó (Boiga irregularis) a Csendes-óceáni szigeteken, köztük Guamon és a Marianna-szigeteken szaporodott el a legnagyobb mértékben, ahová a fajt az amerikai csapatok hurcolták be a második világháborúban – mondta el a kutatást vezető Ismael Soto, a Dél-Csehországi Egyetem doktorandusza. Hozzátette: a kígyók annyira elszaporodtak, hogy áramkimaradásokat is okoznak az elektromos berendezéseken mászva.

béka, természetvédelem
A Lithobates catesbeianus elnevezésű barna-zöld ökörbéka Európában is komoly kárt okozott. Fotó: Getty Images

Soto szerint szükség van az invazív fajok globális szállításának hatékony ellenőrzésére, mert ezzel elkerülhető, hogy az invázió bekövetkezte után kárenyhítést kelljen fizetni. „A kedvtelésből tartott állatok kereskedelme a fő útja ezeknek a fajoknak, különösen most, amikor sokan akarnak egzotikus kígyót szerezni” – magyarázta a kutató, azt javasolva, hogy folyamatosan frissítsék a tiltott fajok kereskedelmi feketelistáját.

A kutatás számadatait az invazív fajokkal kapcsolatos szakirodalomban leírt, illetve megbízhatónak ítélt tanulmányokban szereplő költségek összesítésével vezették le, és túlnyomórészt becsléseken, nem pedig empirikus megfigyeléseken alapulnak.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)