Kiderült, mi pusztítja az afrikai elefántokat

Mérgező növények okozta baktériumfertőzés miatt pusztulhatott el az a tizenegy fiatal elefánt, amelyet a múlt héten találtak holtan Zimbabwéban a Hwange Nemzeti Park és a Viktória-vízesés közötti Pandamasue erdőben - közölte kedden a Zimparks, a zimbabwei nemzeti park- és vadvédelmi hatóság.

Melyek a legmérgezőbb szobanövények a magyar háztartásokban? Részletek itt.

Az illetékesek eleinte attól tartottak, hogy vadorzók mérgezték meg ciánnal vagy lépfenével az állatokat a legjelentősebb zimbabwei nemzeti park közelében. A tetemeket ugyanakkor az agyarakkal együtt találták meg, márpedig az orvvadászok alighanem magukkal vitték volna az értékes zsákmányt, így a bűncselekmény lehetőségét kizárták a hatóságok.

Zimbabwében él Afrika második legnagyobb elefántpopulációja
Zimbabwében él Afrika második legnagyobb elefántpopulációja. Fotó: Getty Images

A száraz évszakban, mint amilyen a mostani is, szűkösek az élelemforrások a túlnépesedett elefántpopuláció számára, ezért a fiatal állatok, amelyek nem érik el a fák lombkoronáját, hajlamosak megenni bármit, amit találnak, köztük esetlegesen mérgező növényeket is - mondta Tinashe Farawo, a Zimparks szóvivője. Columbus Chaitezvi, a Zimparks főállatorvosa szerint az előzetes laboratóriumi eredmények arra utalnak, hogy az elefántok élelem keresése közben kaptak el valamilyen halálos baktériumfertőzést, de még nem tudják, hogy milyen baktérium fertőzhette meg őket.

Júniusban a szomszédos Botswanában, az Okavango-folyó deltájában is holtan találtak csaknem 300 elefántot. Azok sokáig tisztázatlan halálát végül természetes toxinoknak tulajdonították. Egyelőre vizsgálják, hogy lehet-e összefüggés a két országban észlelt tömeges elefántpusztulás között.

Botswanában él a legtöbb afrikai elefánt, mintegy 156 ezer, a második legnagyobb - 85 ezresre becsült - populációval Zimbabwe rendelkezik. Szakemberek szerint Zimbabwe valójában csak 45-50 ezer elefántnak tudna életteret biztosítani. Az országban tavaly legalább 200 ormányos halt éhen vagy szomjan.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)