Káros gázt bocsát ki az élelmiszerhulladék

Óriási mennyiségű metánt bocsátanak ki a hulladéklerakók világszerte, leginkább a bomló élelmiszerhulladék miatt.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) szerint az ipari, valamint a természetes folyamatok során 570 millió tonna üvegházhatású gáz szabadul fel évente, emiatt rekordsebességgel nő a metán koncentrációja a légkörben. Az Egyesült Államokban mindezért nagyrészt az olaj- és gázipar a felelős, de egyes országokban a mezőgazdasági területek és a haszonállatok – a szarvasmarhák és a szárnyasok – a legnagyobb kibocsátók. Ám mindezek mellett van egy másik jelentős globális forrás is: a szemét. Egy új kutatás szerint ugyanis a Buenos Aires-i, delhi, mumbai és lahori lerakókban bomló élelmiszerhulladékból jelentős mennyiségű metán szabadul fel, amely a bolygó felmelegedéséért felelős egyik gáz.

metán, ÉLELMISZERHULLADÉK
Káros gázt bocsát ki az élelmiszerhulladék. Fotó: Getty Images

A szeméttelepek is óriási metánforrások

Egy tudóscsoport egy műholdra telepített detektor adatai alapján közelebbről is megvizsgálta a kibocsátási forrásokat. Az eszközök különösen magas metánszintet mutattak India, Pakisztán és Argentína városai felett. A tanulmány szerint a 2020-ban készített nagyfelbontású műholdfelvételek kimutatták, hogy a metán az argentin főváros, Buenos Aires, az indiai Újdelhi és Mumbai, valamint Pakisztán második legnagyobb városa, Lahor szeméttelepeiről származik.

A tanulmány megállapításai szerint egy mumbai hulladéklerakó például óránként mintegy 9,8 tonna, azaz évente 85 ezer tonna metánt bocsátott ki. A Buenos Aires-i hulladéklerakó évente mintegy 250 ezer tonna kibocsátásért felelős, ami amúgy a város teljes metánkibocsátásának fele.

A globális felmelegedés napjaink egyik legégetőbb problémája, de egyben egy ördögi kör is.

Mit lehet tenni?

A megfigyelések alapján meg lehet mondani, honnan származnak extra metánkibocsátások, és hol szükséges intézkedéseket tenni ezek hatásainak enyhítésére. Olyan megoldásokról lehet szó, mint például az élelmiszerek komposztálása, vagy a metán biogázként való megkötése – ismertette Joannes Maasakkers, a Holland Űrkutatási Intézet környezetvédelmi kutatója, aki egyben a tanulmány társszerzője.

A szeméttelepeken keletkező gáz jelenleg a globális metánkibocsátás mintegy 11 százalékáért felelős, azonban, figyelembe véve, hogy a világ népessége egyre nő, a Világbank szerint 2050-re ez várhatóan 70 százalékkal fog növekedni.

A műholdas eszközök nagy segítséget jelentenek a tudósok számára – véli Jean Bogner, az Illinois-i Egyetem környezetvédelmi tudósa, aki nem vett részt a kutatásban. Ahogy fogalmazott, ez a technológia segít abban, hogy „megfelelően be lehessen azonosítani a helyspecifikus kibocsátásokat, amelyek a hulladéklerakók esetében nagyságrendekkel változhatnak” a kibocsátáscsökkentő intézkedésekkel.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a
Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +23 °C
Minimum: +5, +13 °C

A néhol előforduló futó záporok mellett több-kevesebb időre kisüt a nap. Hajnalban előfordulhatnak ködfoltok. Erős lesz az északnyugati, majd a délnyugati szél, a csúcshőmérséklet 16, 23 fok között alakul. Vasárnap hidegfronti hatás érvényesül. Görcsös fejfájás jelentkezhet, ezen kívül az izom- és hasi görcsök is felerősödhetnek. Fokozódhatnak az ízületi bántalmakkal élők tünetei. A tartós fejfájás kellemtlen perceket okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: