Elképesztően meleg volt az Antarktiszon

A Seymour-szigeten jegyzett 20,75 Celsius-fok a kutatók szerint hihetetlen és abnormális. Az időjárási feljegyzések kezdete óta most fordult elő először, hogy 20 foknál melegebb volt Antarktiszon.

A rekordmagas hőmérsékletet február 9-én mérték. Az új rekord 1 Celsius-fokkal magasabb az előző, 19,8 Celsius-fokos rekordnál, amelyet 1982-ben mértek a Signy-szigeten.

klímaváltozás, globális felmelegedég, klímavészhelyzet, klímaválság, extrém forróság
Egyre ijesztőbb a globális felmelegedés. Fotó: Getty Images

Több rekord is megdőlt

A következő öt év lehet a legmelegebb a Földön - a részletekért kattintson ide!

Múlt héten az Argentina által működtetett Esperanza kutatóállomáson 18,3 Celsius-fokot mértek. Ez az érték volt a legmagasabb volt a térségben az időjárási feljegyzések 1961-es kezdete óta. Egy másik argentin kutatóállomáson, a Marambión pedig 14,1 fokot mértek, amely 1971 óta a legmagasabb februári hőmérséklet.

A brazil kutatók - akik háromnaponta gyűjtik össze az adatokat a Seymour-szigeti időjárási megfigyelő államoásokról - hihetetlennek és abnormálisnak nevezték a 20 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet. "Sok ellenőrző állomásunkon látjuk a melegedés trendjét, de ilyet még soha nem tapasztaltunk" - mondta Carlos Schaefer kutató.

A Dél-Shetlandi-szigeteken és a James Ross-szigetcsoporton az elmúlt 20 évben szokatlan hőmérsékleteket jegyeztek fel. A mostani évszázad első tíz évében lehűlést tapasztaltak, ám azóta meredeken emelkedik a hőmérséklet. A kutatók szerint ez valószínűleg az óceáni áramlatok elmozdulása és az El Nino-jelenség hatására történt.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +11 °C

Sok napsütésre számíthatunk gomoly- és fátyolfelhőkkel. Az ország nagy része szárazon marad, de elsősorban a déli, délkeleti, keleti részeken helyenként kialakulhat zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szél néhol megélénkül. Zivatarban átmenetileg erős lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 28 fok között várható. Késő estére 15 és 20 fok közé csökken a hőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint két dologra kell ma odafigyelni: a boltok nyitvatartására és az erős UV-sugárzásra.