Az ősi metán így hat a klímára

Az örökké fagyott talajban és az óceánokban megtalálható ősi metán valószínűleg nem okoz jelentős üvegházhatásúgáz-kibocsátást.

A talajban a permafroszt, az óceánok mélyén pedig a metán-hidrátok az ősi szén nagy raktárai. Ám még ha távozik is metán ezekből a hatalmas természetes raktárakból a melegedés hatására, annak csak kis része éri el ténylegesen a légkört - vélik az amerikai kutatók.

olvadás, jégolvadás, permafroszt, metán, üvegházhatású gázok, emberi tevékenység, klímaváltozás, globális felmelegedés
olvadás, jégolvadás, permafroszt, metán, üvegházhatású gázok, emberi tevékenység, klímaváltozás, globális felmelegedés

Az emberi tevékenység veszélyesebb

A klímaváltozás gyorsabb, mint eddig hittük - kattintson a részletekért!

A Rochesteri Egyetem szakértői az Antarktiszon lévő Taylor-gleccser mélyéből gyűjtöttek mintákat. Ezek a minták apró légbuborékokat tartalmaznak, amelyek ősi levegőt rejtenek magukban - úgynevezett időkapszulaként működnek. A szakértők kivonták a buborékokból és megvizsgálták a Föld utolsó nagy jégolvadási időszakából - 8-15 ezer évvel ezelőttről - származó levegőt.

"Az az időszak némileg hasonlít a mai állapothoz, amikor a Föld hidegebből egy melegebb állapotba került. De az utolsó nagy olvadás (deglaciáció) során a változás természetes volt, most viszont az emberi tevékenység okozza. Ráadásul jelenleg egy meleg állapotból egy még melegebb felé tartunk" - mondta Michael Dyonisius, a tanulmány társszerzője. A mintákban a metán 14-es szénizotópjait elemezve arra jutottak, hogy az ősi szénraktárak kevés metánt bocsátanak ki, tehát kicsi a valószínűsége annak, hogy ezek a raktárak destabilizálódnak és jelentősen hozzájárulnak a felmelegedéshez.

Ha metán oldódik ki a mélytengerekben, annak nagy része eloszlik és az óceán mikrobái oxidálják, még mielőtt elérné az atmoszférát. Ha pedig a permafrosztban lévő metán elég mélyen alakul ki a talajban, az is lehetséges, hogy már az ott élő baktériumok oxidálják és felfalják - olvasható a tanulmányban. "Az egyik fő tanulság tehát az, hogy jobban kell aggódnunk az ember okozta emisszió miatt, mint a természetes folyamatokból származó miatt" - emelte ki a kutató.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció