A legforróbb 5 év várhat ránk

A következő öt év lehet a legmelegebb a Földön - véli a brit meteorológiai intézet. Szakértők szerint a globális átlaghőmérséklet-emelkedés már 2024-ig elérheti a 1,5 Celsius-fokot.

Rendszeres tízéves előrejelzésükben a Met Office kutatói azzal számolnak, hogy 2020-24 között minden évben az eddiginél 1,06-1,62 Celsius-fokkal magasabb lehet az átlaghőmérséklet, és ebben az időszakban valószínűleg az éves átlaghőmérséklet-rekord is megdől, amely 2016-ban született.

globális felmelegedés, klímaváltozás, melegrekord, extrém meleg, legmelegebb év,
Az 5 legforróbb év várhat ránk. Fotó: iStock

Folytatódik a felmelegedés

A klímaváltozás gyorsabb, mint eddig hittük - a részletekért olvassa el korábbi cikkünket!

Az ötéves előrejelzés legutóbbi adatai azt jelzik, hogy folytatódni fog a felmelegedés, összhangban a gázkibocsátás magas szintjével. Vannak ugyan bizonytalanságok, de a világ legtöbb térségében várhatóan melegebb lesz. Az előrejelzési minták alapján különösen Észak-Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában lesz a szokásosnál melegebb. A tízéves előrejelzés szerint pedig 1,15-1,46 Celsius-fokkal fogja meghaladni az ötéves átlaghőmérséklet az iparosodás előtti szintet. 2015-19-ben az átlaghőmérséklet 1,09 Celsius-fokkal haladta meg ezt a szintet.

Mi lesz a klímaegyezménnyel?

A 2015-ben elfogadott párizsi klímaegyezményben a részt vevő országok arra kötelezték magukat, hogy 2100-ig 2 Celsius-fok alatt, ideális esetben pedig 1,5 Celsius-fokon tartják az átlaghőmérséklet-növekedést az iparosodás előtti szinthez képest. Ehhez azonban az üvegházhatású gázkibocsátás jóval drasztikusabb csökkentésére van szükség - az ENSZ adatai szerint évi 7,6 százalékos csökkentést kellene elérni 2030-ig.

A Met Office előrejelzése szerint mintegy 10 százalék esély van arra, hogy a felmelegedés 2020-24 között valamelyik évben meghaladja a 1,5 Celsius-fokot. Egy átmeneti meghaladás viszont még nem jelenti a párizsi klímaegyezmény megsértését - emelte ki Stephen Belcher, a meteorológiai szolgálat vezető tudósa.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció