A klímaváltozás így hat a folyókra

Ritkábban fognak befagyni a széles folyók a klímaváltozás miatt - állítja egy friss elemzés.

Még soha nem olvadt meg a jég ilyen korán az alaszkai folyókon, mint 2019-ben. A részletekért kattintson ide!

A klímaváltozás hatásait egyre szélesebb körben tapasztalhatjuk. Az egyik újabb figyelmeztető jel az, hogy nem fagy be az összes folyó. Mivel a befagyott folyókat télen gyakran használják szállítóútvonalként a távoli területek ellátására, a jégtakaró visszahúzódása komoly hatással lehet a hideg régiók lakóinak életére - emelték ki a szakértők. Ha pedig nincsen jég, nincs tavaszi olvadás és áradás sem - ennek elmaradása negatívan befolyásolhatja az ökoszisztémákat. Ráadásul az időnként 87 ezer négyzetkilométert is elérő kiterjedésű jégtakaró valószínűleg nagy mennyiségű üvegházhatású gázt tart vissza attól, hogy a légkörbe jusson.

folyó, jég, jégolvadás, befagyott folyók, klímaváltozás, globális felmelegedés, ökoszisztéma
Ritkábban fognak befagyni a széles folyók a klímaváltozás miatt. Fotó: iStock

Nagy a baj

Az elmúlt három évtizedben átlagosan 2,5 százalékponttal csökkent a jéggel fedett folyófelszínek aránya világszerte. A probléma leginkább Tibet, Kelet-Európa és Alaszka felföldjeit érinti. A kutatók több mint 400 ezer műholdképet elemeztek az 1984 és 2018 közötti időszakból és ezekből alkottak a jövőre vonatkozó modelleket. Munkájukban a széles vízfolyamokra koncentráltak.

A szakemberek lineáris összefüggést találtak a felszíni levegő hőmérséklete és a folyók jégpáncélja között. Arra jutottak, hogy egy viszonylag mérsékelt klímaváltozás mellett a folyók jégtakarója az északi féltekén a 2009-2029 közötti időszakhoz képest 2080-2100-ra 2,4 százalékponttal fog csökkenni márciusban. Augusztusban pedig 0,2 százalékponttal kevesebb lehet a csökkenés mértéke.

A változásban szinte kizárólag a Föld északi féltekének folyói érintettek.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: