A nap képe: lélegzetelállító szobrok szemétből

Használt gumipapucsokból készítenek szobrokat az Ocean Sole nevezetű kenyai magánvállalkozás nairobi műhelyében.

Az óceánparton és folyók mentén talált régi papucsokból színes állatfigurákat készít egy kenyai vállalkozás. A mai kiemelt képünkön látható óriási teknősök kívül kutyák, zsiráfok és egyéb állatok is készülnek egy kenyai műhelyben.

műanyag, szemét, hulladék, újrahasznosítás
Egy használt gumipapucsokból készített teknős. Fotó: MTI/EPA/Daniel Irungu

Így készülnek a szobrok

A használt lábbeliket tisztítás után feldarabolják, majd a darabokat összeragasztják és végül lecsiszolják. A kezdeményezés a műanyag hulladék újrahasznosításával a környezetszennyezés problémáját hangsúlyozza, és az óceánpart megtisztítására ösztönöz.

MŰANYAG, SZEMÉT, HULLADÉK, ÚJRAHASZNOSÍTÁS
HASZNÁLT GUMIPAPUCSOKBÓL KÉSZÍTenek zsiráfszobrot egy kenyai műhelyben. FOTÓ: MTI/EPA/DANIEL IRUNGU

Fontos lenne a környezettudatosság

A fentihez hasonló kezdeményezésekre egyébként óriási szükség van, a hulladéktermelés ugyanis egyre nagyobb problémát jelent. Egy nyáron publikált tanulmány szerint például tengerek mélyén és a tengerfenéken nagyobb a mikroműanyag-szennyezettség, mint azt korábban feltételezték. Sőt: már a haszonállatok húsában, tejében és vérében is találtak mikroműanyagot.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +5 °C
Minimum: -5, +2 °C

A ködfoltos, borongós időben kisebb havazás, hószállingózás előfordulhat, nagyobb eséllyel a nap második felében. Mérsékelt lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 0, 5 fok között valószínű. Csütörtökön a nap első felében frontmentes lesz az idő, de a hideg, fagyos reggelen erős kopásos ízületi bántalmak is felléphetnek, illetve az eddigieknél nagyobb megfázásveszéllyel kell számolni. Napközben egyre erősebb kettősfronti tüneteket lehet majd tapasztalni, különösen a keringési panaszok és a vérnyomásproblémák válhatnak intenzívvé. A fokozottan érzékenyeknél görcsök is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: