Zöld utat kaphat egy új koronavírus-gyógyszer

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) közölte, hogy "a lehető legrövidebb időn belül" ajánlani fogja a Merck and Co gyógyszeripari óriásvállalat által kifejlesztett, molnupiravir nevű, szájon át szedhető koronavírus-gyógyszer uniós szintű alkalmazását.

Az Európai Unió (EU) gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség közlése szerint az új koronavírus-gyógyszer, a molnupiravir folyamatos felülvizsgálata (rolling review) még folyamatban van. Ennek ellenére Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) várhatóan a lehető legrövidebb időn belül uniós szintű ajánlásokat fog megfogalmazni annak érdekében, hogy a nemzeti hatóságok mielőbb dönthessenek a gyógyszer lehetséges korai, esetleges vészhelyzeti alkalmazásával kapcsolatban.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány, koronavírus gyógyszer, koronavírus kezelés
Zöld utat kaphat egy új koronavírus-gyógyszer. A kép illusztráció, forrása: Getty Images

"Az EMA felülvizsgálja a molnupiravir (más néven MK 4482 vagy Lagevrio) használatára vonatkozóan rendelkezésre álló adatokat, hogy támogassa azokat a nemzeti hatóságokat, amelyek ezek birtokában már az engedélyezés előtt határozhatnak a gyógyszer koronavírus elleni alkalmazásáról" - fogalmazott a közlemény.

Egy még publikálás előtt álló kutatás kiszivárgott eredményeiből kiderült, mennyire éri meg egy harmadik, emlékeztető dózist is kérni a Pfizer vakcinájából.

Ennyire hatékony a szer

A Merck and Co gyógyszeripari óriásvállalat a múlt hónap elején jelentette, hogy molnupiravir nevű gyógyszere felére csökkenti a halálozás vagy a kórházba kerülés kockázatát a koronavírusos pácienseknél. A Merck jelenleg azt kutatja, hogy a molnupiravirt lehet-e a vírus terjedésének megelőzésére is használni olyan háztartásokban, amelyeknek egyik tagja már fertőzött. A cég jövő tavaszra várja az ezzel kapcsolatos kutatások eredményét.

Súlyos betegeknél nem hatásos

A gyártó egyébként október 25-én fordult az Európai Gyógyszerügynökséghez, hogy uniós engedélyt kérjen új gyógyszerének bevezetéséhez. A szert az enyhe és a közepesen súlyos állapotban lévő COVID-19-es páciensek kezelésére alkalmaznák.

A Pifzer is jó hírt közölt szájon át szedhető COVID-gyógyszeréről.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső