Zacher: ezért nevezik bikának az új dizájnerdrogot

Május végi megjelenése óta már 11 ember életét követelte Magyarországon egy új dizájnerdrog, amihez körülbelül egy fröccs áráért lehet hozzájutni. Most Zacher Gábor toxikológus is megszólalt a témával kapcsolatban.

Mik azok a dizájnerdrogok? A legfontosabb információkat megtudhatja korábbi cikkünkből.

A HáziPatika.com is megírta, hogy új kábítószer kezdett terjedni Magyarországon, a "4FMDB Bika" néven futó vegyület május végi megjelenése óta 11 ember életét követelte. Az áldozatok először fáradtságra, szívtájéki fájdalomra és légzési nehézségre panaszkodtak, a halál beállta előtt görcsrohamuk volt, több esetben őrjöngeni kezdtek. A dizájnerdrogot egyébként nagyjából egy fröccs áráért lehet megvenni a piacon.

Nem véletlen a "bika" elnevezés

Zacher Gábor az InfoRádiónak nyilatkozott az új szerről, azt mondta, a hirtelen, jelentős mennyiségű, akut egészségkárosodás mindig figyelmet igényel, részben mert új szer jelenik meg a piacon, vagy azért, mert olyan hatóanyag-tartalmú szer érkezik, amely még a függők számára is problémákat okozhat.

Új kábítószer kezdett terjedni Magyarországon.
Új kábítószer kezdett terjedni Magyarországon. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

A szakember szerint nem véletlen a "bika" elnevezés. "Elképzelünk magunk előtt egy bikát: az erőről, a dühről és a nagyon intenzív hatásról szól. Ez áll fent, nekem is az elmúlt egy-két évben volt olyan halálesetem, ami feltételezhetően ilyen szertől következett be; nagyon gyorsan szívritmuszavar lépett fel, keringési elégtelenség, az illető pedig belehal a történetbe" - magyarázta Zacher Gábor, aki hozzátette: a dizájnerdrog "listára kerülése" a gyors analízis ellenére sem egy könnyen végigzongorázható folyamat.

"A szer majd rákerülhet az új pszichoaktív szerek listájára, onnan fél-egy-másfél év után a kábítószerek közé. A kettő között büntetőjogi kategóriakülönbség van. Ha valakinél találnak pszichoaktív szert egy kis zacsiban, az lesz a csekély mennyiség alsó határa, míg a kábítószerből ennek a századrésze is tud súlyos büntetést maga után vonni" - így a toxikológus.

Gyors reakcióra lenne szükség

Zacher Gábor úgy vélekedik, az államigazgatásnak gyorsan kellene reagálnia az új szerre, noha attól, hogy egy szer rákerül egy listára, nem tűnik el. A törvény csak keretrendszert ad, nem maga a szigorítás vagy enyhítés jelent megoldást a kábítószer-problémára, szögezte le a szakember.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)