WHO: eddig 75 egészségügyi dolgozó halt meg Ukrajnában

Határozatban ítélte el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közgyűlése Oroszország Ukrajna elleni agresszióját, amellyel egészségügyi szükséghelyzetet okozott.

A határozatot 88 igen, 12 nem szavazattal és 53 tartózkodással fogadták el – közölte Nakatani Hiroki, az ENSZ egészségügyi szervezete közgyűlésének elnöke. A határozat ugyanakkor nem irányoz elő Oroszország elleni konkrét büntetőintézkedéseket a WHO-n belül. Az Ukrajna által benyújtott dokumentum "a lehető leghatározottabban" ítéli el Oroszország katonai agresszióját, mindenekelőtt az egészségügyi intézmények elleni támadásokat. Az Oroszország által benyújtott, Moszkva által "semlegesebbnek" tekintett határozattervezetet 66 ellenszavazattal és 12 igen szavazattal elutasította a közgyűlés.

ÁPOLÓNŐ MÁJUS 12-ÉN EGY HARKIVI SZÜLÉSZETI KLINIKÁN, AMELYET OROSZ BOMBATÁMADÁS ÉRT
Ápolónő május 12-én egy harkivi szülészeti klinikán, amelyet orosz bombatámadás ért. Fotó: Getty Images

A WHO legfrissebb statisztikái szerint 256 támadást intéztek ukrajnai egészségügyi létesítmények ellen, ezekben hetvenöt egészségügyi dolgozó halt meg. Az adatok alapján felmerül háborús bűncselekmények miatti felelősség lehetősége is. A csütörtökön elfogadott határozat hangsúlyozza, hogy az agresszió "kivételes helyzetet teremt, amely súlyosan rombolja az ukrán lakosság egészségét, és befolyással van az egészségügyre a térségben és azon túl".

Jevhenyija Filipenko, Ukrajna genfi ENSZ-nagykövete a háború miatt a világot fenyegető élelmiszerválságra hívta fel a figyelmet. Kifejtette, több millió tonna gabona exportja állt le, ami a legszegényebbeket sújtja majd, akiknek semmi közük a konfliktushoz. Jérome Bonnafont francia nagykövet az Európai Unió nevében úgy fogalmazott, hogy a határozat "nem nyúlik túl a WHO mandátumán, továbbra egészségügyi kérdésekre összpontosít, és nem függeszti fel semmi esetre sem a WHO és Oroszország közötti együttműködést".

A határozat felszólítja Oroszországot, hogy azonnal szüntessen be minden támadást a kórházak és más egészségügyi intézmények ellen, védje meg az egészségügyi dolgozókat, és általában tartsa tiszteletben a Genfi Egyezményeket és a nemzetközi humanitárius jogot. Egyelőre azonban nem korlátozza Moszkva WHO-ban játszott szerepét.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)