Háború és nők elleni erőszak: segíteni kell az áldozatokon

Az Európai Parlament a háború elől elmenekült nők és lányok védelmére szólította fel az Európai Uniót és az összes befogadó- és tranzitországot. Emellett azt kérte az államoktól, hogy biztosítsák a nemi erőszak áldozatául esett érintettek számára a sürgősségi fogamzásgátlást és terhességmegszakítást.

Elítélik a szexuális és nemi alapú erőszak háborús fegyverként való alkalmazását az Európai Parlament (EP) képviselői, valamint aggodalmat kelt bennük az, hogy egyre gyakrabban érkeznek olyan hírek, amelyek az Ukrajnából menekülő nőket és gyereket érintő emberkereskedelemről, kizsákmányolásról, nemi erőszakról és bántalmazásról szólnak. A parlament szerint az uniós tagállamoknak mielőbb be kell azonosítaniuk és bíróság elé kell állítaniuk a menekültek szexuális kizsákmányolásából hasznot húzó emberkereskedőket.

A háború miatt még nagyobb veszélybe kerültek a nők. Fotó: Getty Images
A háború miatt még nagyobb veszélybe kerültek a nők. Fotó: Getty Images

Esemény utáni tabletta, abortusz, szülés

A képviselők kiemelték, hogy a befogadó állomásokon gondoskodni kell a lányok és nők különleges szükségleteiről, köztük a szexuális és reproduktív egészség megőrzéséhez szükséges szolgáltatások elérhetőségéről. Ide tartozik például az erőszak áldozatául esett nők számára biztosított sürgősségi fogamzásgátlás és terhességmegszakítás, de a szülészeti ellátás is. Az állásfoglalás ezzel kapcsolatban Magyarországot is kiemelte, ahol a sürgősségi fogamzásgátlás és a korai szakaszban elvégzett abortusz az Ukrajnából menekülő várandós nők számára különböző okokból komoly akadályba ütközik vagy elérhetetlen.

Abortusztablettákat küldött egy lengyel aktivista egy nőnek, aki egy bántalmazó kapcsolatban esett teherbe, ezért segítséget kért. Az aktivistát „abortusz végrehajtásának illegális segítésével” vádolják, és akár három év börtönt is kaphat érte.

Hogyan segít Magyarország?

Közben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy Magyarország 37 millió euró értékben kínál segítséget Ukrajnának. A felajánlott segítség öt elemből áll. Először is Magyarország készen áll, hogy egy iskola és kórház újraépítésében részt vegyen Kijev térségében, de ha Ukrajna akár más helyszínt is kijelölhet. Mivel egyre több belső menekült van Ukrajnában, aki a háború elől Ukrajna nyugati részébe érkezik, Magyarország számukra mobil otthonokat biztosít majd.

Harmadik elemként Magyarország ezer ösztöndíjas helyet ad Ukrajnából érkező diákoknak, hogy folytathassák egyetemi tanulmányaikat. Magyarország ellátást biztosít sebesült ukrán katonáknak a magyar kórházakban, számbeli korlátozás nélkül. Végül pedig lehetővé teszik 130 gyermek speciális kórházakban történő ellátását.

Magyarország egyébként eddig már 670 ezer menekültet fogadott be, és munkát kínál mindazoknak, akik hosszú távon szeretnének itt maradni, a gyermekeknek pedig biztosítják az iskoláztatást. „Minden Ukrajnából érkező menekültet beengedünk Magyarország területére és mindannyiuknak segítünk” – emelte ki Szijjártó.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: