Veszélyesek lehetnek a teafilterek

Egy friss kutatás szerint egyetlen műanyag teafilterből is több milliárd mikroműanyag oldódik ki, miután azt a forró vízbe tesszük.

Papír helyett egyre több cég csomagolja polipropilén filterekbe a teafüveit, amely ugyan kisebb eséllyel szakad ki, de az egészségünkre is károsabb lehet. Egy friss kutatás szerint ugyanis a forró vízbe mártva ezekből a filterekből mikroműanyagok milliárdjai oldódnak az italunkba.

Műanyagtermékek, amelyekről jó lenne leszokni Az, hogy napjainkra a műanyaghulladék elképesztő méreteket öltött, talán már senkinek sem újdonság. Mint ahogyan az sem, hogy mindent meg kellene tennünk annak érdekében, hogy ezt csökkentsük. Ennek az egyik első lépése lehet, ha a műanyagból készült tárgyak egy részéről lemondunk. Kattintson a részletekért!

A kanadai McGill Egyetem kutatói forrásban lévő vízben tesztelték négy népszerű teagyártó cég termékét, és a kioldódó műanyag mértékét is megvizsgálták. Arra jutottak, hogy egyetlen teafilterből is körülbelül 11,6 milliárd mikrorészecske juthat az italba - ez arányaiban több ezerszer nagyobb, mint amennyit más ételekben és italokban mértek.

Egyetlen műanyag teafilterből is több milliárd mikroműanyag oldódik ki. Fotó: iStock
Egyetlen műanyag teafilterből is több milliárd mikroműanyag oldódik ki. Fotó: iStock

A kutatók szerint egyelőre nem tisztázott, hogy a mikroműanyagok fogyasztása milyen hosszú távú következményekkel járhat a szervezetünkre nézve. Fontos lenne átfogóbb kutatást is végezni a témában, hiszen a műanyag a teafiltereken túl is számtalan módon jut a szervezetünkbe nap mint nap. Egy korábbi kutatás szerint egy átlagos életmódot élő ember hetente nagyjából 5 gramm műanyagot fogyaszt el, ami egy bankkártya méretének felel meg.

A WHO szerint még nem veszélyes

Mikroműanyagnak az 5 milliméternél kisebb műanyagszemcséket hívjuk, amelyek a környezetünkben már szinte mindenhol megtalálhatóak. A palackozott és csapvízzel a szervezetbe jutó műanyagok kockázatairól nemrég az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is készített tanulmányt. Mint írták, az ivóvízben lévő mikroműanyagok egyelőre nem tűnnek veszélyesnek az emberi szervezetre, mivel nem rakódnak le bennünk, egyszerűen csak áthaladnak rajta.

Forrás: CNN

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció