Veszélyes színezék lehet az élelmiszerekben

Ezentúl nem tekinthető biztonságosnak az élelmiszerek színezékeként használt titán-dioxid - tette közzé az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA). A E171 jelű adalékanyag további sorsáról az Európai Bizottság dönt majd.

Kíváncsi rá, milyen adalékanyagokat talál a kedvenc ételeiben? Segítünk eligazodni! Részletek itt.

Az Európai Unió rendszeresen felülvizsgálja az adalékanyagokat, ahogy újabb és újabb tudományos adatok születnek a témában.

A fehér szín eléréséhez használt titán-dioxidot tavaly márciusban kezdte részletesen kivizsgálni az EFSA - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfői közleményében. Az EFSA szakértői végül - figyelembe véve minden releváns tudományos kutatási eredményt - arra a következtetésre jutottak, hogy a titán-dioxid élelmiszer-adalékanyagként történő felhasználása többé nem tekinthető biztonságosnak.

Titán-dioxid számos élelmiszeripari és egyéb termékben előfordul színezékként
Titán-dioxid számos élelmiszeripari és egyéb termékben előfordul színezékként

A döntést jelentősen meghatározta, hogy a titán-dioxid részecskék elfogyasztása után nem zárható ki a genotoxikus hatás, magyarán fennáll a kockázat, hogy a vegyület károsítja az emberi DNS-t. Éppen ezért az adalékanyag napi bevitelének biztonságos szintjét sem lehet meghatározni. Annak ellenére, hogy szájon át elfogyasztva a titán-dioxid részecskék csekély mértékben szívódnak fel csupán, hosszú távon mégis felhalmozódhatnak a szervezetben.

Az EFSA kockázatértékelése alapján az Európai Bizottság dönt majd - a tagállamok bevonásával - a további szükséges intézkedésekről. A Tudatos Vásárló adatbázisa szerint az alábbi termékek előállítása során alkalmaznak elsősorban titán-dioxidot:

  • drazsék;
  • rágógumik;
  • bevonatok;
  • kozmetikumok, gyógyszerek és fényvédőszerek;
  • titánfehér néven a festékiparban is fontos pigment.
)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: