+17° - +39°
Nincs front

Valóban gyilkol a galóca

HáziPatika

A gyilkos galócáról és az általa okozott mérgezésről minden év júniusa és novembere között szomorú híreket olvashatunk a napilapokban.

A gyilkos galóca tényleg gyilkol

Az orvostudomány a mai napig sem rendelkezik egyértelmű és hatékony gyógymóddal a gomba mérge ellen, pedig a halálozási arány nem kicsi. Az egyetlen, teljesen biztonságos módszer a megelőzés, azaz a mérgezés elkerülése. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha a gombát megismerjük.
A gyilkos galóca valóban gyilkol
Nem tréfa, hogy a gyilkos galóca valóban gyilkol

Így ismerhető fel a gyilkos galóca

A gyilkos galóca (tudományos néven: Amanita phalloides) kalapja fiatalon harang vagy félgömb alakú, később kissé domború, majd kiterülő. A kalap felszíne (a kalapbőr) benőtten szálas, színe igen sokféle lehet: sárgás, zöldes, olajzöldes, barnás vagy akár fehéres, illetve ezeknek a színeknek különféle kombinációi. Vigyázat: a galóca kalapjának színe (változékonysága miatt) nem alkalmas tulajdonság a felismerésre!
A gomba lemezei sűrűk, puhák és mindig fehérek, a fehér szín a gomba idősödése során is megmarad (szemben sok más gombával, ahol a világos színből rózsaszínes, barnás, majd sötét, feketés lesz, pl. a csiperkéknél!). A tönk 5-10 cm magas, felül galléros (a gallér a gombát fiatal korban borító burok maradványa), a gallér alatt fehéres, sokszor zöldesen márványozott. A tönk alján széles, jól látható bocskort figyelhetünk meg. A gomba húsa fehér, lédús, fiatalon nincs jellegzetes illata, ám később nyers burgonyára emlékeztető, kissé édeskés szaga lesz. Ismételjük meg tehát a gyilkos galóca három alapvető jellegzetességét: mindig fehér lemezek, a gallér és a bocskor együttes megléte.

Ha valamilyen okból (pl. késsel vágták le a gombát, s így nem láthatjuk a bocskort) csak két jellegzetes tünet figyelhető meg, a harmadikat fel kell tételeznünk! (Inkább helytelenül tartsunk egy gombát gyilkos galócának, mint fordítva, azaz ártalmatlan, ehető fajtának nézzük a galócát!)

Hol fordul elő a gyilkos galóca?

A gyilkos galóca mindig fákkal él szimbiotikus kapcsolatban, azaz életközösségben, termőtestet csak akkor képez, ha valamely lombos vagy tűlevelű fa van a közelben. Így előfordulására lomberdeinkben (elsősorban cseres-tölgyesekben, bükkösökben) ritkábban tűlevelű erdeinkben számíthatunk. Vegyük azonban azt is figyelembe, hogy akár egyetlen, kertben álló fa is megfelelő partner lehet a gomba számára! Hazai viszonyaink között május végétől, júniustól már számíthatunk a gomba megjelenésére, egészen az ősz végéig.
A gyilkos galóca rokona a fehér gyilkos galóca (Amanita verna), amely hasonló tulajdonságok mellett mindig fehér kalapú és tönkű és főleg meszes talajú tölgyesekben (gyakori például Gödöllő környékén) fordul elő.

Mely anyagok okozzák e gombák mérgező hatását?

Toxikus anyagai ciklopeptidek, melyek legmérgezőbb csoportja az amatoxinok, kevéssé mérgezők a fallotoxinok, a legkevésbé toxikus csoportot a virotoxinok alkotják. Az amatoxinok már igen kis mennyiségben is erős biológiai hatásúak. A toxinok mennyisége változhat a gombákban, de egyetlen, kisebb termőtest is már egy egész család mérgezését okozhatja. A gombás étel készítése során a legmérgezőbb amatoxinok hatását sem a főzés, sem más tényezők (savas pH) nem csökkentik, minden ilyen vélemény sajnos csak tévhit.
A galócamérgezés különösen veszélyes tulajdonsága az, hogy a lappangási idő igen hosszú is lehet; 8-10, nemritkán 24 vagy akár 36 óra is eltelhet a tünetek jelentkezéséig. A mérgezés első szakaszát erős, szinte csillapíthatatlan hányás, hasmenés jellemzi, mely a szervezet igen jelentős vízvesztését okozza. E szakaszt követően a beteg egy ideig jobban érzi magát, majd további, egyre súlyosabb problémák jelentkezhetnek. Sok fontos enzim aktivitása változik meg, s a toxinok hatására a májműködésben, majd folyamatosan több más szerv működésében lépnek fel egyre súlyosabb zavarok, amelyek vesekárosodást, kómát okoznak. A halál a gomba fogyasztását követő 6-8. nap táján következhet be.
A toxinok mennyisége változhat a gombákban
A toxinok mennyisége változhat a gombákban

A galócamérgezés különösen veszélyes

A galócatoxinok (főként az amanitinek) hatásmechanizmusa már ismert, a májsejtek alapvető fontosságú enzimét, az RNS polimeráz II működését gátolják. Ez az enzim az emlősállatokban az emberhez hasonló érzékenységű a galócatoxinra. A galócamérgezés terápiájának több eleme van: az első feladat a mérgezett állapotának stabilizálása, a hipoglikémia és a sóháztartás korrekciójával. Meg kell próbálkozni a méregtelenítés különböző módjaival - minél később kezdődött a beteg kezelése, annál kisebb hatása van ennek. Nagy adagú antibiotikum, vitamin és májvédő szer alkalmazása (ilyen lehet pl. a máriatövis nevű növényből kivont szilibin) egészíti ki a terápiát. További, bár egyáltalán nem kockázatmentes beavatkozás lehet újabban a részleges májátültetés is.)
Ám fontos tudni, hogy a gombamérgezésből adódó halálozási arány - még a modern terápiák alkalmazásával is - sajnos tragikusan magas.

Vizsgáltassuk be a gombákat!

Minden természetkedvelő, erdőt járó ember ismerje meg a gyilkos galócát, és tudja, hogy a gombaszakértő munkája életet menthet! Gombamérgezés gyanúja esetén a beteg kerüljön a lehető leghamarabb kórházba!

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +39 °C
Minimum:
+17, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag