Gombarajongók veszélyben

Kiss Éva

Aki gomaszedésre adja a fejét, annak két alapvető dolgot kellene betartania. Egyrészt csak az gyűjtsön gombát, aki legalább a halálos mérgűeket biztosan felismeri, másrészt pedig ellenőrzés nélkül senki se fogyasszon belőlük.

Csak ellenőrzött gombát fogyasszunk!

Azok az években, amelyekben az esős, meleg, páradús nyáron, enyhe őszön kedvez az időjárás a gombák szaporodásának, nemigen ússzuk meg mérgezések nélkül. Minden felvilágosító munka és figyelmeztetés ellenére minden évben szed áldozatokat a vadon termő gombák fogyasztása. A laikus gombagyűjtők nemegyszer összetévesztik a vadon termő ehető gombákat az azokhoz külsőre nagyon hasonlító, ám mérgező fajtákkal.
Fontos, hogy csak ellenőrzött gombát fogyasszunk!
Fontos, hogy csak ellenőrzött gombát fogyasszunk!

A gyilkod galóca a legmérgezőbb

A legsúlyosabb, nagyobb részt halálos kimenetelű mérgezéseket a gyilkos galóca okozza, amelyből már a kosárba került töredék is veszélyes lehet. Legalább ezt a fajtát biztonsággal fel kellene tudnia ismerni mindenkinek, aki gombázásra adja a fejét. A gyilkos galóca kalapja fehér, barna vagy zöldes színű, lemeze fehér, gallérja és bocskora is van.
A gombamérgezés elkerülésének a legbiztosabb módja, ha a gyűjtő az erdőn-mezőn szedett gombákat a legközelebbi piacon vagy egyéb gombavizsgáló helyen szakemberrel átnézeti - a vizsgálat ingyenes. Ha pedig megtörtént a baj, a legfontosabb, hogy a mérgezés után a beteg a lehető legsürgősebben szakszerű segítséget kapjon.
Így néz ki a gyilkos galóca, amely halált okoz
Így néz ki a gyilkos galóca, amely halált okoz

Mélyhűtött halál?

Az utóbbi években a gombamérgezések száma megemelkedett, évente átlag 65 fő megbetegedése fordul elő. A gombamérgezéses esetek száma erősen függ az időjárástól: száraz, forró nyarakon, illetve az esős, de hideg hónapokban kevés a gomba, értelemszerűen ritkább az ilyen baleset is.
Annál inkább megszaporodik a gombamérgezések száma a csapadékban gazdag, meleg időszakban. Ugyanakkor az is előfordult, hogy csak hetekkel a gyűjtés után történt meg a mérgezés, mivel a nagyobb mennyiségben talált gombát addig mélyhűtőben tárolta a gyűjtő. A mérges gomba ugyanis feldolgozott állapotban ugyanolyan veszélyes, mint frissen: sem a fagyasztás, sem a szárítás, sem a főzés során nem veszíti el méreganyag tartalmát.

Gombapörkölt vagy időzített gomba?

Bár a modern idők kórházi gyakorlata azt mutatja, hogy nem vagyunk restek gondosan télire is eltárolni, mélyhűtőben megőrizni a finom, ehető és mérges gombákat egyaránt, így télen is akad gombamérgezéses eset, a legtöbb gombamérgezett mégiscsak a kirándulásnak, természetjárásnak kedvező tavaszi, nyári és őszi hónapokban érkezik a toxikológiára.

A galóca a legveszélyesebb gyilkos

A gyilkos galóca és a rokon gombafajok fogyasztása phalloidinmérgezést okoz, amely a májsejteket súlyosan károsítja. Mivel ez a gombafajta a legveszélyesebb, ezért ennek leírását közöljük: A gyilkos galóca júniustól októberig erdőtalajon, főleg tölgyfák alatt terem. Fiatal állapotban fehér, tojáshéjszerű zárt burok veszi körül. Ekkor még tojáshoz hasonlít, kettévágva azonban a benne fejlődő kalap és tönk könnyen felismerhető.
A kifejlett példány kalapja 5-15 cm átmérőjű, színe olajbarna, zöldesbarna, sárga, zöldessárga, sőt fehér is. Sugarasan selymes, szálas felülete rendszerint csupasz, bár ritkán fehér burokmaradvány is lehet rajta. A lemezei 8-12 mm szélesek, sűrűn állók, fehérek, a tönkre felkanyarodóak, a kalap széle felé kiszélesedők. A tönkje 5-15 cm hosszú, 1-2 cm vastag, csaknem henger alakú, lefelé vastagodó, fehér alapon kalapszínű márványozottsággal. Jól fejlett fehér gallérja, bocskora van - ez megkülönböztető jegye! A húsa puha, hófehér színű. Fiatalon szagtalan, az érettebb példányoknak azonban kellemetlen nyers burgonyára emlékeztető szaga van. A fehér példányok az ehető csiperkéhez hasonlóak, de a csiperkéknek kezdetben rózsaszín, majd sötétbarna lemeze van, és bocskoruk nincs.

Sürgősen forduljunk orvoshoz!

Nagy az első ellátó felelőssége abban, hogy gombamérgezés esetén a beteg ne járja végig a szokásos beutaló-utat intézménytől intézményig, hanem mielőbb kerüljön toxikológiai osztályra.

Ha a beteg gyomor- és bélhurut tüneteit mutatja, és kiderül, hogy előző nap kétes eredetű gombát fogyasztott, akkor gondolni kell a galócamérgezés lehetőségére, hiszen itt a hányásos-hasmenéses panaszok a gombás étel fogyasztásától számítva 12-16 órával később jelentkeznek.
A gomba azonosítása gombamaradványokból, spóraszemcsékből mikroszkópos meghatározás útján történik, ezért szükséges, hogy a mérgezettel együtt ételmintát, tisztítás utáni hulladékot, gombamaradványt is küldjenek. A gyilkos galóca mérgezés esetében hánytatás, vagy hashajtó csak akkor alkalmazandó, ha az általános tünetek még nem alakultak ki. A beteg nagyfokú szomjúságról panaszkodik, de állapotát a folyadékbevitel rontja.
Gombamérgezésben, sok más egyéb mérgezéshez hasonlóan, indokolt az orvosi szén adása. Másik feladat lehet a helyszínen a hányáscsillapítás, injekciós formában. Annak ellenére, hogy a beteg hány, indokolt gyomormosás alkalmazása is, mivel a gyomorfal redői közül a méreganyag lassan továbbra is szívódik fel. Szükség lehet infúziós folyadék- és ionpótlásra.

Fontos tanácsok gombarajongóknak

Csak az vállalkozzon gombagyűjtésre, aki legalább a gyilkos galócát biztonsággal fel tudja ismerni, de érdemes alapfokú gombaismeretet szerezni. (Ma már sok jó gombász könyv vásárolható, több alapfokú tanfolyam indul.) Meg kell mutatni a gyűjtött gombát gombaszakértőnek: csak az általuk ellenőrzött gomba fogyasztható teljes biztonsággal. Az átvizsgáláshoz a teljes, gyűjtött mennyiséget kell bemutatni a szakértőnek, nem csak egy - egy példányt!
Az ehető gombákban lévő fehérjék, aromaanyagok is okozhatnak allergiás-, gyomor-béltüneteket egyes személyeknél (pl. a szürke tölcsér gomba fogyasztásánál, az ilyen gombafajt javasolt keverten fogyasztani más ehető gombákkal.). Néhány gomba alkohol fogyasztásával együtt okoz tüneteket (pl. ráncos-, kerti tintagomba, változékony tinóru, illatos pereszke). A gombás ételek nehezen emészthetőek, ezért egyszerre nagy mennyiségű, ehető gomba fogyasztása is okozhat megbetegedést. Kisgyerekeknek nem javasolt gombás étel (6 éves kor alatt).
Íme a gombák királynőjeként számon tartott őzlábgomba
Íme a gombák királynőjeként számon tartott őzlábgomba

Tévhitek a gombákkal kapcsolatban

A köztudatban elterjedt néhány hiedelem, amelyek legfeljebb egyes gombafajtákra igazak, de általánosítva nagyon veszélyes babonáknak számítanak csupán. Például tévhit, hogy a kalapbőr lehúzásával a gombát méregteleníteni lehet. (például a gyilkos galóca a kalapbőr lehúzása és forrázása után is megtartja a méreganyagát.). Hasonlóan veszélyes lenne abban bízni, hogy a csiga által megrágott gombák ehetőek. A csiga hidegvérű élőlény, az anatoxint le tudja bontani, ellentétben az emberrel.
Téves hiedelem az is, hogy csak az a gomba mérgező, melynek húsa vágáskor elszíneződik (például a gyilkos galóca húsa fehér marad) Van, aki úgy hiszi, hogy a "rossz" gombák külsőre is taszítóak, például nyálkás felszínűek, vagy rossz szagúak. Sajnos, nem így van: például a legveszélyesebb galócafélék többnyire kifejezetten szép gombák. Más abban bízik, hogy a gomba főzővizébe mártott kanál elszíneződése fogja majd figyelmeztetni a mérges gomba jelenlétére, de ennek az oxidációs folyamatnak semmi köze a gomba ehető vagy mérges voltához.

Ijesztő tünetek

A gyilkos galóca mérgezésnél a fogyasztást követően 8 - 28 óra múlva kezdeti tünetek: csillapíthatatlan hányás, hasmenés (vízszerű széklet), ami életveszélyes kiszáradáshoz is vezethet, izomgörcsök. A második szakaszban látszólagos javulás után egyre fokozódó sárgaság, májsejt-károsodás jön létre, májkóma következhet be. A halálos kimenetel oka a májsejtek pusztulásán kívül még vesekárosodás is lehet. Ehhez hasonló tüneteket okozhat egyéb gombafaj (pl. sárga kénvirággomba, vörhenyes őzlábgomba) is, de a lappangási idő azoknál rövidebb (4-5 óra).

A légyölő galóca által okozott muscarin-mérgezést izzadás, remegés, nyálfolyás, könnyezés, hasi görcsök jellemzik. Nem életet veszélyeztető mérgezés, kezelése atropin és tüneti szerek. A párducgalóca fogyasztása után motoros izgalom, tér- és időérzékelési zavarok, felfokozott érzelmi állapot, vörös, száraz nyálkahártyák, szapora szívműködés, nyugtalanság, delírium, hallucinációk jellemzik a mérgezettet. A selymes susulyka LSD analóg vegyületeket tartalmaz. Rövid, maximum 1 órás lappangási idő után hallucináció, keringési zavarok, izzadás, nyál és orrfolyás, görcsök jellemzik a mérgezést.

Van olyan gomba is, amelynek toxinja csak egyidejű alkoholfogyasztással együtt okoz megbetegedést, mivel a méreganyag az alkohol lebontását gátolja, és acetaldehid-mérgezést okoz. Például bizonyos fajta tintagombából többet is megehet veszélytelenül, aki csak ásványvizet iszik rá. A leggyakrabban gyomorrontásra emlékeztető tünetekkel jelentkezik a gombamérgezés. Ilyen, enyhe mérgezést okozó gombák: világító tölcsérgomba, sátán tinóru, farkas tinóru, nagy döggomba, galambgomba-félék, tejelőfélék, papsapka gomba, stb.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+20, +25 °C
Minimum:
+12, +17 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt észak, északnyugat felől csökken a felhőzet, elsősorban keleten alakulnak ki záporok.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag