Gombarajongók veszélyben

Kiss Éva

Aki gomaszedésre adja a fejét, annak két alapvető dolgot kellene betartania. Egyrészt csak az gyűjtsön gombát, aki legalább a halálos mérgűeket biztosan felismeri, másrészt pedig ellenőrzés nélkül senki se fogyasszon belőlük.

Csak ellenőrzött gombát fogyasszunk!

Azok az években, amelyekben az esős, meleg, páradús nyáron, enyhe őszön kedvez az időjárás a gombák szaporodásának, nemigen ússzuk meg mérgezések nélkül. Minden felvilágosító munka és figyelmeztetés ellenére minden évben szed áldozatokat a vadon termő gombák fogyasztása. A laikus gombagyűjtők nemegyszer összetévesztik a vadon termő ehető gombákat az azokhoz külsőre nagyon hasonlító, ám mérgező fajtákkal.
Fontos, hogy csak ellenőrzött gombát fogyasszunk!
Fontos, hogy csak ellenőrzött gombát fogyasszunk!

A gyilkod galóca a legmérgezőbb

A legsúlyosabb, nagyobb részt halálos kimenetelű mérgezéseket a gyilkos galóca okozza, amelyből már a kosárba került töredék is veszélyes lehet. Legalább ezt a fajtát biztonsággal fel kellene tudnia ismerni mindenkinek, aki gombázásra adja a fejét. A gyilkos galóca kalapja fehér, barna vagy zöldes színű, lemeze fehér, gallérja és bocskora is van.
A gombamérgezés elkerülésének a legbiztosabb módja, ha a gyűjtő az erdőn-mezőn szedett gombákat a legközelebbi piacon vagy egyéb gombavizsgáló helyen szakemberrel átnézeti - a vizsgálat ingyenes. Ha pedig megtörtént a baj, a legfontosabb, hogy a mérgezés után a beteg a lehető legsürgősebben szakszerű segítséget kapjon.
Így néz ki a gyilkos galóca, amely halált okoz
Így néz ki a gyilkos galóca, amely halált okoz

Mélyhűtött halál?

Az utóbbi években a gombamérgezések száma megemelkedett, évente átlag 65 fő megbetegedése fordul elő. A gombamérgezéses esetek száma erősen függ az időjárástól: száraz, forró nyarakon, illetve az esős, de hideg hónapokban kevés a gomba, értelemszerűen ritkább az ilyen baleset is.
Annál inkább megszaporodik a gombamérgezések száma a csapadékban gazdag, meleg időszakban. Ugyanakkor az is előfordult, hogy csak hetekkel a gyűjtés után történt meg a mérgezés, mivel a nagyobb mennyiségben talált gombát addig mélyhűtőben tárolta a gyűjtő. A mérges gomba ugyanis feldolgozott állapotban ugyanolyan veszélyes, mint frissen: sem a fagyasztás, sem a szárítás, sem a főzés során nem veszíti el méreganyag tartalmát.

Gombapörkölt vagy időzített gomba?

Bár a modern idők kórházi gyakorlata azt mutatja, hogy nem vagyunk restek gondosan télire is eltárolni, mélyhűtőben megőrizni a finom, ehető és mérges gombákat egyaránt, így télen is akad gombamérgezéses eset, a legtöbb gombamérgezett mégiscsak a kirándulásnak, természetjárásnak kedvező tavaszi, nyári és őszi hónapokban érkezik a toxikológiára.

A galóca a legveszélyesebb gyilkos

A gyilkos galóca és a rokon gombafajok fogyasztása phalloidinmérgezést okoz, amely a májsejteket súlyosan károsítja. Mivel ez a gombafajta a legveszélyesebb, ezért ennek leírását közöljük: A gyilkos galóca júniustól októberig erdőtalajon, főleg tölgyfák alatt terem. Fiatal állapotban fehér, tojáshéjszerű zárt burok veszi körül. Ekkor még tojáshoz hasonlít, kettévágva azonban a benne fejlődő kalap és tönk könnyen felismerhető.
A kifejlett példány kalapja 5-15 cm átmérőjű, színe olajbarna, zöldesbarna, sárga, zöldessárga, sőt fehér is. Sugarasan selymes, szálas felülete rendszerint csupasz, bár ritkán fehér burokmaradvány is lehet rajta. A lemezei 8-12 mm szélesek, sűrűn állók, fehérek, a tönkre felkanyarodóak, a kalap széle felé kiszélesedők. A tönkje 5-15 cm hosszú, 1-2 cm vastag, csaknem henger alakú, lefelé vastagodó, fehér alapon kalapszínű márványozottsággal. Jól fejlett fehér gallérja, bocskora van - ez megkülönböztető jegye! A húsa puha, hófehér színű. Fiatalon szagtalan, az érettebb példányoknak azonban kellemetlen nyers burgonyára emlékeztető szaga van. A fehér példányok az ehető csiperkéhez hasonlóak, de a csiperkéknek kezdetben rózsaszín, majd sötétbarna lemeze van, és bocskoruk nincs.

Sürgősen forduljunk orvoshoz!

Nagy az első ellátó felelőssége abban, hogy gombamérgezés esetén a beteg ne járja végig a szokásos beutaló-utat intézménytől intézményig, hanem mielőbb kerüljön toxikológiai osztályra.

Ha a beteg gyomor- és bélhurut tüneteit mutatja, és kiderül, hogy előző nap kétes eredetű gombát fogyasztott, akkor gondolni kell a galócamérgezés lehetőségére, hiszen itt a hányásos-hasmenéses panaszok a gombás étel fogyasztásától számítva 12-16 órával később jelentkeznek.
A gomba azonosítása gombamaradványokból, spóraszemcsékből mikroszkópos meghatározás útján történik, ezért szükséges, hogy a mérgezettel együtt ételmintát, tisztítás utáni hulladékot, gombamaradványt is küldjenek. A gyilkos galóca mérgezés esetében hánytatás, vagy hashajtó csak akkor alkalmazandó, ha az általános tünetek még nem alakultak ki. A beteg nagyfokú szomjúságról panaszkodik, de állapotát a folyadékbevitel rontja.
Gombamérgezésben, sok más egyéb mérgezéshez hasonlóan, indokolt az orvosi szén adása. Másik feladat lehet a helyszínen a hányáscsillapítás, injekciós formában. Annak ellenére, hogy a beteg hány, indokolt gyomormosás alkalmazása is, mivel a gyomorfal redői közül a méreganyag lassan továbbra is szívódik fel. Szükség lehet infúziós folyadék- és ionpótlásra.

Fontos tanácsok gombarajongóknak

Csak az vállalkozzon gombagyűjtésre, aki legalább a gyilkos galócát biztonsággal fel tudja ismerni, de érdemes alapfokú gombaismeretet szerezni. (Ma már sok jó gombász könyv vásárolható, több alapfokú tanfolyam indul.) Meg kell mutatni a gyűjtött gombát gombaszakértőnek: csak az általuk ellenőrzött gomba fogyasztható teljes biztonsággal. Az átvizsgáláshoz a teljes, gyűjtött mennyiséget kell bemutatni a szakértőnek, nem csak egy - egy példányt!
Az ehető gombákban lévő fehérjék, aromaanyagok is okozhatnak allergiás-, gyomor-béltüneteket egyes személyeknél (pl. a szürke tölcsér gomba fogyasztásánál, az ilyen gombafajt javasolt keverten fogyasztani más ehető gombákkal.). Néhány gomba alkohol fogyasztásával együtt okoz tüneteket (pl. ráncos-, kerti tintagomba, változékony tinóru, illatos pereszke). A gombás ételek nehezen emészthetőek, ezért egyszerre nagy mennyiségű, ehető gomba fogyasztása is okozhat megbetegedést. Kisgyerekeknek nem javasolt gombás étel (6 éves kor alatt).
Íme a gombák királynőjeként számon tartott őzlábgomba
Íme a gombák királynőjeként számon tartott őzlábgomba

Tévhitek a gombákkal kapcsolatban

A köztudatban elterjedt néhány hiedelem, amelyek legfeljebb egyes gombafajtákra igazak, de általánosítva nagyon veszélyes babonáknak számítanak csupán. Például tévhit, hogy a kalapbőr lehúzásával a gombát méregteleníteni lehet. (például a gyilkos galóca a kalapbőr lehúzása és forrázása után is megtartja a méreganyagát.). Hasonlóan veszélyes lenne abban bízni, hogy a csiga által megrágott gombák ehetőek. A csiga hidegvérű élőlény, az anatoxint le tudja bontani, ellentétben az emberrel.
Téves hiedelem az is, hogy csak az a gomba mérgező, melynek húsa vágáskor elszíneződik (például a gyilkos galóca húsa fehér marad) Van, aki úgy hiszi, hogy a "rossz" gombák külsőre is taszítóak, például nyálkás felszínűek, vagy rossz szagúak. Sajnos, nem így van: például a legveszélyesebb galócafélék többnyire kifejezetten szép gombák. Más abban bízik, hogy a gomba főzővizébe mártott kanál elszíneződése fogja majd figyelmeztetni a mérges gomba jelenlétére, de ennek az oxidációs folyamatnak semmi köze a gomba ehető vagy mérges voltához.

Ijesztő tünetek

A gyilkos galóca mérgezésnél a fogyasztást követően 8 - 28 óra múlva kezdeti tünetek: csillapíthatatlan hányás, hasmenés (vízszerű széklet), ami életveszélyes kiszáradáshoz is vezethet, izomgörcsök. A második szakaszban látszólagos javulás után egyre fokozódó sárgaság, májsejt-károsodás jön létre, májkóma következhet be. A halálos kimenetel oka a májsejtek pusztulásán kívül még vesekárosodás is lehet. Ehhez hasonló tüneteket okozhat egyéb gombafaj (pl. sárga kénvirággomba, vörhenyes őzlábgomba) is, de a lappangási idő azoknál rövidebb (4-5 óra).

A légyölő galóca által okozott muscarin-mérgezést izzadás, remegés, nyálfolyás, könnyezés, hasi görcsök jellemzik. Nem életet veszélyeztető mérgezés, kezelése atropin és tüneti szerek. A párducgalóca fogyasztása után motoros izgalom, tér- és időérzékelési zavarok, felfokozott érzelmi állapot, vörös, száraz nyálkahártyák, szapora szívműködés, nyugtalanság, delírium, hallucinációk jellemzik a mérgezettet. A selymes susulyka LSD analóg vegyületeket tartalmaz. Rövid, maximum 1 órás lappangási idő után hallucináció, keringési zavarok, izzadás, nyál és orrfolyás, görcsök jellemzik a mérgezést.

Van olyan gomba is, amelynek toxinja csak egyidejű alkoholfogyasztással együtt okoz megbetegedést, mivel a méreganyag az alkohol lebontását gátolja, és acetaldehid-mérgezést okoz. Például bizonyos fajta tintagombából többet is megehet veszélytelenül, aki csak ásványvizet iszik rá. A leggyakrabban gyomorrontásra emlékeztető tünetekkel jelentkezik a gombamérgezés. Ilyen, enyhe mérgezést okozó gombák: világító tölcsérgomba, sátán tinóru, farkas tinóru, nagy döggomba, galambgomba-félék, tejelőfélék, papsapka gomba, stb.

Meteogyógyászati teszt

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban szerdán délelőtt gyakran erősen felhős lesz az ég és elszórtan esőre lehet számítani Délután nyugaton felszakadozhat a felhőzet, másutt a gyakran erősen felhős égből zápor, a hegyekben hózápor alakulhat ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag