Valóban gyilkol a galóca

A gyilkos galócáról és az általa okozott mérgezésről minden év júniusa és novembere között szomorú híreket olvashatunk a napilapokban.

A gyilkos galóca tényleg gyilkol

Az orvostudomány a mai napig sem rendelkezik egyértelmű és hatékony gyógymóddal a gomba mérge ellen, pedig a halálozási arány nem kicsi. Az egyetlen, teljesen biztonságos módszer a megelőzés, azaz a mérgezés elkerülése. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha a gombát megismerjük.

A gyilkos galóca valóban gyilkol
A gyilkos galóca valóban gyilkol

Így ismerhető fel a gyilkos galóca

Hol fordul elő a gyilkos galóca?

A gyilkos galóca mindig fákkal él szimbiotikus kapcsolatban, azaz életközösségben, termőtestet csak akkor képez, ha valamely lombos vagy tűlevelű fa van a közelben. Így előfordulására lomberdeinkben (elsősorban cseres-tölgyesekben, bükkösökben) ritkábban tűlevelű erdeinkben számíthatunk. Vegyük azonban azt is figyelembe, hogy akár egyetlen, kertben álló fa is megfelelő partner lehet a gomba számára! Hazai viszonyaink között május végétől, júniustól már számíthatunk a gomba megjelenésére, egészen az ősz végéig.

Mely anyagok okozzák e gombák mérgező hatását?

A toxinok mennyisége változhat a gombákban
A toxinok mennyisége változhat a gombákban

A galócamérgezés különösen veszélyes

Ám fontos tudni, hogy a gombamérgezésből adódó halálozási arány - még a modern terápiák alkalmazásával is - sajnos tragikusan magas.

Vizsgáltassuk be a gombákat! Minden természetkedvelő, erdőt járó ember ismerje meg a gyilkos galócát, és tudja, hogy a gombaszakértő munkája életet menthet! Gombamérgezés gyanúja esetén a beteg kerüljön a lehető leghamarabb kórházba!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő