Ürülék ömlik a Dunába Budapesten

A Rudas fürdőből hosszú hónapokig folyt szennyvíz a Dunába, és bár a hibát elvileg májusban kijavították, azóta is tovább szennyezik a folyót tamponokkal és ürülékkel.

Miért ömlik szennyvíz a Dunába?

Az egyik horgász hivatalos bejelentést tett az illetékes hatóságnál, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága majd a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság pedig azonnal vizsgálódni is kezdett. Ezután helyszíni szemlét tartottak, ahol megállapították, hogy a bejelentés igazat állított, és a Rudas egy vezetéken át tényleg szennyvizet enged a Dunába.

A 444.hu cikke szerint ha nem járnák lelkes horgászok a budapesti Duna-partot, a Rudas fürdő talán időtlen időkig tiszítatlanul eregetné a vécéiben lehúzott gusztustalan kommunális szennyvizét a folyóba. De még így is ezt teszik egyelőre.

Mint írják, a történet ott kezdődött, hogy 2017. decemberében sokkoló fotókat és videókat posztoltak ki egy budapesti pecásokat tömörítő zárt fb-csoportba. A felvételeken az volt látható, hogy a Rudas fürdő dunai befolyóján - ahol elvileg a használt, alapvetően tiszta medencevizet engedhetnék a folyóba - ürüléket, vécépapírokat, tamponokat és betéteket tartalmazó kommunális szenny ömlik kifelé.

A Dunába engedik a szenyvizet a Rudas gyógyfürdőből, Duna Rudas gyógyfürdő Budapest Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. szennyvíz
A Dunába engedik a szenyvizet a Rudas gyógyfürdőből

Továbbra is látnak szennyvizet a befolyónál

2018. január 11-ei egy búvár szakértő meg is állapította a hiba okát: a gyűjtővezeték felújításakor egy aknát tévedésből nem kötöttek rá a szennyvízhálózatra a gyógyfürdőben. Ezután a hatóság kimondta: a problémát 2018. május 1-ig rendezik. Ennek ellenére a megadott határidő után továbbra is láttak szennyvizet a befolyónál: használt vécépapír, intim betétek, és kéztörlő kendők folytak be a Dunába. A BGYH ezután a lap megkeresésére azt válaszolta, hogy az elrendelt javításokat ők a májusi határidőig megcsináltatták és azóta sehonnan nem kaptak jelzést arról, hogy szennyeznék a folyót.

A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) Zrt. ezután komolyan vette a laptól érkező jelzést és a továbbított képi bizonyítékokat, ezért újabb vizsgálatot rendeltek el. Később arról tájékoztattak, hogy a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. a korábban feltárt hibát az állításának megfelően tényleg megoldotta május 1-ig, de újabb problémára derült fény. "A BGYH - az újabb olvasói jelzések hatására történő újságírói megkeresésig - abban a tudatban volt, hogy a fürdő szennyvízkibocsátása az előírásoknak megfelelő. Sajnos azonban a fürdő belső csatornarendszerének újabb átfogó vizsgálata során kiderült, hogy egy másik vizesblokk használt vize még mindig nem a megfelelő csatornán keresztül távozik. Ez a korábbihoz képest ugyan elenyésző mennyiség és a medencevizekkel keveredve, többszörös hígítással érkezik az élővízbe, de természetesen a BGYH haladéktalanul intézkedik az újabb probléma mielőbbi megoldására."

Kielégítő a vízminőség?

"A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) Zrt. közcsatorna-vizsgálata szintén megerősítette, azt a tényt, hogy a korábbi beavatkozások ellenére, még mindig érkezik a Rudas fürdőből szennyvíz az élővízbe. Az FCSM mintát vett a dunai kiömlőből, annak érdekében, hogy bevizsgálja a folyóba érkező szennyvíz meghaladja-e az előírt határértékeket."

"A laboreredmények szerint a Rudas fürdőből a Dunába vezetett víz minősége messzemenően kielégíti az élővízbe vezethetőség követelményeit, a szennyezőanyagok koncentrációja minden paraméter tekintetében a 28/2004 (XII.25.) KvVM 2.sz.melléklet szerinti élővizes bebocsáthatósági határérték alatti."

A 444 tudomása és az ott horgászók által elküldött képek tanúsága szerint azonban gyógyfürdő azóta sem tudta műszakilag megoldani a folyóba ürített vizesblokk ügyét. "Talán annyi változás volt augusztusban, hogy ( ne haragudj a kifejezésért, de nem tudom szebben leírni ) egybefüggő fekálikadarabokat már nem lehet látni - legalábbis én nem láttam -, de a tamponok, és a nedves törlőkendők - ha nem is ugyanolyan mennyiségben - ugyanúgy ömlenek a Dunába - nyilatkozta egy horgász, aki utoljára vasárnap nézte meg, mi a helyzet, és ezúttal is az élő folyóban vitorlázó vécépapírokat fényképezett le.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: