Undorító húsüzemeket leplezett le a Nébih

Élelmiszerbiztonsági és higiéniai jogsértés miatt két élelmiszer-előállító üzemet is felfüggesztettek Békés megyében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.

Rövid időn belül két nem megfelelően működő húsüzemet leplezett le a Nébih. A márciusi ellenőrzések során több jogsértést is feltártak - közölte oldalán a hivatal.

Kosz, rozsdás eszközök és lejárt hús

Az első helyszínen súlyos higiéniai hiányosságokkal szembesültek az ellenőrök. A pácolt sonkát, zsírt és töltelék árut előállító létesítményt nem takarították megfelelően, a hűtőkamra ajtói feketék voltak a kosztól, a padozat több helyiségben repedezett volt, a folyosó mennyezetén pedig penészt találtak.

hús, húsüzem, Nébih, felfüggesztés, bezárás, jogsértés, higiénia, élelmiszerbiztonság
Két jogsértő húsüzemet leplezett le a Nébih. A kép az első helyszínen készült. Fotó: Nébih

A meleg vizet szolgáltató gázbojlerek nem működtek, valamint nem volt sem vegyszer, sem kéztörlő, így a higiénikus kézmosás és a fertőtlenítés lehetetlen volt. Mindez az eszközökön is meglátszott, a sertések hasításához használt fűrész például erősen szennyezett és rozsdás volt.

A higiéniai problémák mellett több mint 5 ezer kilogramm nem nyomon követhető, illetve lejárt élelmiszert találtak a szakemberek. Ezeket kivonták a forgalomból és megsemmisítették a Nébih munkatársai. Az élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságok miatt a hatóság felfüggesztette az üzem vágási és élelmiszer-előállító tevékenységét. Az üzem az azóta megismételt hatósági ellenőrzésekre nem oldotta meg a problémákat, így továbbra sem folytathatja tevékenységét.

Egérürülék és penész a másik üzemben

Egy másik Békés megyei húskészítmény-előállító üzem is súlyosan megsértette az előírásokat. Ezen a helyszínen - a higiéniai hiányosságokon túl - egérürüléket, valamint a rágcsálófogóban élő és elpusztult egeret is találtak a Nébih szakemberei.

nébih, élelmiszerbiztonság, húsüzem, egér, rágcsáló, ürülék, jogsértés, higiénia
Rágcsálóürülékkel volt tele a második helyszín. Fotó: Nébih

A készáru raktár mennyezete penészes, az üzemben lévő berendezési tárgyak piszkosak, helyenként rozsdásak voltak. A fűszerraktárban az ellenőrök jelentős mennyiségű rágcsálóürüléket találtak a polcokon és a fűszerkimérésre használt eszközökön egyaránt.

Az eljárások folyamatban vannak. A két üzem több százezer forintos, akár milliós nagyságrendű bírságra számíthat. A vállalkozások adatai elérhetőek a jogsértés listán.

Az üzemben tapasztalt jelentős élelmiszerbiztonsági hiányosságok miatt itt is azonnali felfüggesztést rendelt el a hatóság. Emellett 2,6 tonna nem nyomon követhető, lejárt szavatosságú, valamint penészes élelmiszert vontak ki a forgalomból. Az üzem a hiányosságok kijavítása után, a hatóság ismételt helyszíni szemléjét követően folytathatta tevékenységét.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)