Újabb helyen tilthatják be a műanyagokat

Száműznék az egyszer használatos műanyagtermékeket az északkelet-ausztráliai Queenslandből, hogy segítsék az állam partjaitól nem messze fekvő Nagy-korallzátony és a környező területek élővilágának regenerálódását és megóvását.

Az eldobható műanyagok nagy mennyiségben kerülnek a nyílt vizekbe. Közvetve a szeméttelepekről, közvetlenül pedig úgy, hogy az emberek szándékosan dobják őket az óceánokba és a csatornákba. A műanyag zacskók és flakonok komoly fenyegetést jelentenek a nagyobb testű tengeri élőlényekre - madarakra, teknősökre és bálnákra -, mikroműanyagként pedig a Nagy-korallzátony ökoszisztémájára jelentenek veszélyt.

zacskók, műanyag, egyszer használatos műanyag termékek, műanyaghulladék,
zacskók, műanyag, egyszer használatos műanyag termékek, műanyaghulladék,

Nagy a veszély

Már mindennapos a partra vetett bálnák és delfinek gyomrában a műanyag egy új kutatás szerint. Ez pedig hosszú szenvedésre és pusztulásra ítéli ezeket az állatokat. A részletekért kattintson ide!

"A Nagy-korallzátony térségében élő állatok, a koralloktól kezdve a szivacsállatokon át a tengeriuborkákig a tengerfenékről táplálkoznak és halakat is fogyasztanak. Amikor megvizsgáltuk ezeket az élőlényeket, műanyagot találtunk a szervezetükben" - emelte ki Lynne Van Herwerden, a queenslandi James Cook Egyetem munkatársa. Mint mondta, az ultraibolya-sugárzás hatására az ausztráliai vizekbe kerülő műanyagok gyors ütemben lebomlanak mikroműanyagokká. Ráadásul már több tanulmány is bizonyítja, hogy a mikroműanyagok az emberek emésztőrendszerébe is bekerülnek.

A szakember megjegyezte, hogy bár a természetben már most jelen lévő műanyag hulladékok mikroműanyaggá bomlása folytatódik, a legjobb dolog, amit az emberiség tehet, hogy nem szennyezi tovább a környezetét. Ezért a műanyagszennyezést csökkentő terv keretében már 2020-ban betilthatják egyebek között a műanyag szívószálakat, evőeszközöket és tányérokat az államban. Az egyszer használatos műanyagok betiltásán túl a terv segítené a műanyagok újrahasznosítására irányuló erőfeszítéseket is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció