Több helyen egészségtelen a levegő

Többfelé rossz a levegő a szálló por (PM10) miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

A legfrissebb adatok szerint Kazincbarcikán, Miskolcon, Putnokon és Sajószentpéteren egészségtelen a levegő minősége. További tizenegy településen - Budapesten, Debrecenben, Egerben, Kecskeméten, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Százhalombattán, Szolnokon, Tökölön, Vácon és Várpalotán - pedig kifogásolt a levegőminőség.

levegőszennyezés, levegőszennyezettség, rossza levető, szálló por
levegőszennyezés, levegőszennyezettség, rossza levető, szálló por

Veszélyben a gyerekek és az idősek

Az érintett települések lakóinak a Nemzeti Népegészségügyi Központ azt tanácsolja, hogy ne tartózkodjanak hosszabb ideig, illetve ne végezzenek aktív fizikai tevékenységet a szabadban. Az egészségtelen levegő főként a gyermekekre, az idősekre és a krónikus betegségben szenvedőkre jelent veszélyt. A légszennyezettség köhögést, légúti irritációt és nehézlégzést idézhet elő.

Kihullhat a hajunk a rossz levegőtől - részletek itt!

A kisméretű aeroszol részecskék (PM10) elsődleges forrása a helytelen lakossági tüzelés, de a jelenlegi időjárás is hozzájárul a levegőminőség kedvezőtlen alakulásához. A meteorológiai előrejelzés alapján nem várható javulás a következő napokban.

Százezrek haltak meg a rossz levegőtől

Ahogy már korábban megírtuk, mintegy 400 ezer ember idő előtti halálát okozta a légszennyezettség 2016-ban az Európai Unió tagállamaiban. "Jelenleg a légszennyezettség az első számú környezeti kockázat az emberek egészségére nézve" - írta jelentésben az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA).

Ugyan a levegő minősége javulóban van a kontinensen, a légszennyezettség felszámolása nem halad a kellő ütemben. Még nem sikerült elérni sem az EU, sem a WHO célkitűzéseit. A finomrészecske-koncentráció 2017-ben hét tagállamban - Bulgáriában, Csehországban, Horvátországban, Lengyelországban, Olaszországban, Romániában és Szlovákiában - haladta meg az EU-s határértékeket. Bulgária, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia pedig nem teljesítette a finom szálló porra vonatkozó 2015-ös célszámokat.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés