Több hazai városban is egészségtelen a levegő

Tíz helyen is egészségtelen a levegő a friss mérések szerint, két települést pedig már a veszélyes kategóriába soroltak a levegőminőség alapján.

Nyíregyházán és Sajószentpéteren veszélyes, Debrecenben, Miskolcon, Kazincbarcikán, Putnokon, Salgótarjánban, Szolnokon, Százhalombattán, Székesfehérváron, Tatabányán és Várpalotán pedig egészségtelen volt a levegő minősége csütörtökön a Levegőhigiénés Index (LHI) alapján. További tizenegy, mérőállomással rendelkező település levegőjének minősítése pedig kifogásolt volt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) értékelése szerint - olvasható a központ hivatalos oldalán.

levegőszennyezés, levegőminőség, légszennyezés, légszennyezettség, rossz levegő
Jelenleg 23 magyar településen is problémás a levegő.A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Fel kell hagyni a helytelen fűtési módokkal

A meteorológiai előrejelzés alapján a következő napokban nem várható javulás a levegőszennyezettség tekintetében. Egészségünk megóvása érdekében nagyon fontos lenne, hogy ne szennyezzük a környezetünket, tehát mellőzzük a helytelen fűtési módok alkalmazását, illetve a zöldhulladék égetését - figyelmeztetett az NNK.

Mintegy 400 ezer ember idő előtti halálát okozta a légszennyezettség 2016-ban az Európai Unió tagállamaiban.

Ezt javasolják a veszélyeztetetteknek

Rossz levegőminőség esetén a légzőszervi betegségben szenvedők tünetei súlyosbodhatnak. Az érintettek ebben az esetben mindenképpen forduljanak a kezelőorvosukhoz. Javasolt továbbá mindig maguknál tartaniuk a készenléti gyógyszerüket, például az inhalátort.

Veszélyes levegőminőség esetén a gyermekeknek, a várandós kismamáknak, az időseknek, valamint a krónikus légzőszervi, illetve a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek is nagyobb óvatosságot ajánlanak a szakértők. Az érintettek lehetőleg kerüljék a szabadban történő tartózkodást, és idejük nagy részét inkább beltéri környezetben töltsék. További egészségtanácsok a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján olvashatóak.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)