Több fajt hoztak vissza a kihalás széléről

A védelmi intézkedések és a tenyészprogramok eredményeként tíz veszélyeztetett faj természetvédelmi besorolása is javult. Néhányat a kihalás széléről sikerült visszahozni. Ez a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint a remény szikráját jelenti.

A svájci székhelyű zöldszervezet évente legalább kétszer frissíti a veszélyeztetett fajokról szóló vöröslistáját. Az idei második listán nyolc madár- és két halfaj szerepel a korábbinál jobb kategóriában. "Az egyértelmű javulást mutató tíz faj esete bizonyítja, hogy a természet regenerálódik, ha arra a legcsekélyebb esélyt is kapja. A vöröslista új kiadása a remény szikráját jelenti a biodiverzitási válságban" - emelte ki Grethel Aguilar, az IUCN vezetője.

papagáj, madárfaj, állatfajok, kihalás, biodiverzitás, biológiai sokszínűség
papagáj, madárfaj, állatfajok, kihalás, biodiverzitás, biológiai sokszínűség

Ezeket a fajokat mentették meg

A kihalás széléről visszahozott vagy kevésbé veszélyeztetett kategóriába átkerült fajok között szerepel a guamit guvat is, amely egy Guam szigetén honos röpképtelen madár. A faj utolsó vadon élő példányát 1987-ben ölte meg egy kígyó. A fogságban tenyésztett madárpárok kihelyezésének eredményeként azonban a guami guvat meghonosodott a Guammal szomszédos Cocos-szigeten, a faj pedig a "vadonban kihalt" kategóriából átkerült a "kihalás fenyegette" kategóriába.

Hivatalosan is kihaltnak nyilvánították a korallszirti mozaikfarkú patkányt. Ez az első emlős, amely az ember okozta klímaváltozás áldozata lett. A részletekért kattintson ide!

Az egykor kihalás fenyegette réunioni sándorpapagájból (Psittacula eques) napjainkban mintegy 750 pár él, így a ritka madárfaj jelenleg "csak" veszélyeztetettnek számít. Egy Ausztráliában honos nagy édesvízi ragadozó, a Maccullochella macquariensis nevű sügérféle pedig a veszélyeztetett kategóriába lépett előre a nagyon veszélyeztetettből.

Ettől még egyre rosszabb a helyzet

Összességében azonban romlást mutat a helyzet. 73 állat- vagy növényfaj ugyanis a korábbinál rosszabb kategóriában szerepel a frissített listán. Az egyik ilyen az Európában honos üregi nyúl (Oryctolagus cuniculus), amelyből ugyan a kontinensen még sok van, azonban elsődleges élőhelyén, Spanyolországban, Portugáliában és Dél-Franciaországban már nem csupán "potenciálisan", hanem "erősen veszélyeztetett" lett. Ennek oka egy vírusos betegség, amely az állomány hetven százalékát kiirtotta. A helyzet azért is tragikus, mert az üregi nyúl fontos táplálékforrást jelent az erősen veszélyeztetett ibériai hiúz és az ibériai sas számára.

Az IUCN szerint egyre nyilvánvalóbb, hogy a klímaváltozás veszélyezteti az élővilág sokféleségét is. Ausztráliában az édesvízi halak harmadát fenyegeti kihalás: ezek fele közvetlenül a változó éghajlat okozta csapadékhiány vagy hőség miatt pusztulhat ki. Az IUCN friss vöröslistáján szereplő több mint 110 ezer állat- és növényfaj közül több mint 30 ezret fenyeget kihalás.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső