Több fajt hoztak vissza a kihalás széléről

A védelmi intézkedések és a tenyészprogramok eredményeként tíz veszélyeztetett faj természetvédelmi besorolása is javult. Néhányat a kihalás széléről sikerült visszahozni. Ez a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint a remény szikráját jelenti.

A svájci székhelyű zöldszervezet évente legalább kétszer frissíti a veszélyeztetett fajokról szóló vöröslistáját. Az idei második listán nyolc madár- és két halfaj szerepel a korábbinál jobb kategóriában. "Az egyértelmű javulást mutató tíz faj esete bizonyítja, hogy a természet regenerálódik, ha arra a legcsekélyebb esélyt is kapja. A vöröslista új kiadása a remény szikráját jelenti a biodiverzitási válságban" - emelte ki Grethel Aguilar, az IUCN vezetője.

papagáj, madárfaj, állatfajok, kihalás, biodiverzitás, biológiai sokszínűség
Az egyik papagájfajnak is javultak a túlélési esélyei. Fotó: iStock

Ezeket a fajokat mentették meg

A kihalás széléről visszahozott vagy kevésbé veszélyeztetett kategóriába átkerült fajok között szerepel a guamit guvat is, amely egy Guam szigetén honos röpképtelen madár. A faj utolsó vadon élő példányát 1987-ben ölte meg egy kígyó. A fogságban tenyésztett madárpárok kihelyezésének eredményeként azonban a guami guvat meghonosodott a Guammal szomszédos Cocos-szigeten, a faj pedig a "vadonban kihalt" kategóriából átkerült a "kihalás fenyegette" kategóriába.

Hivatalosan is kihaltnak nyilvánították a korallszirti mozaikfarkú patkányt. Ez az első emlős, amely az ember okozta klímaváltozás áldozata lett. A részletekért kattintson ide!

Az egykor kihalás fenyegette réunioni sándorpapagájból (Psittacula eques) napjainkban mintegy 750 pár él, így a ritka madárfaj jelenleg "csak" veszélyeztetettnek számít. Egy Ausztráliában honos nagy édesvízi ragadozó, a Maccullochella macquariensis nevű sügérféle pedig a veszélyeztetett kategóriába lépett előre a nagyon veszélyeztetettből.

Ettől még egyre rosszabb a helyzet

Összességében azonban romlást mutat a helyzet. 73 állat- vagy növényfaj ugyanis a korábbinál rosszabb kategóriában szerepel a frissített listán. Az egyik ilyen az Európában honos üregi nyúl (Oryctolagus cuniculus), amelyből ugyan a kontinensen még sok van, azonban elsődleges élőhelyén, Spanyolországban, Portugáliában és Dél-Franciaországban már nem csupán "potenciálisan", hanem "erősen veszélyeztetett" lett. Ennek oka egy vírusos betegség, amely az állomány hetven százalékát kiirtotta. A helyzet azért is tragikus, mert az üregi nyúl fontos táplálékforrást jelent az erősen veszélyeztetett ibériai hiúz és az ibériai sas számára.

Az IUCN szerint egyre nyilvánvalóbb, hogy a klímaváltozás veszélyezteti az élővilág sokféleségét is. Ausztráliában az édesvízi halak harmadát fenyegeti kihalás: ezek fele közvetlenül a változó éghajlat okozta csapadékhiány vagy hőség miatt pusztulhat ki. Az IUCN friss vöröslistáján szereplő több mint 110 ezer állat- és növényfaj közül több mint 30 ezret fenyeget kihalás.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)