Szilveszter, horror nélkül

Jó éve volt, és reméli, hogy az új is ilyen lesz, vagy alig várja, hogy vége legyen? Akárhogy is, egy fergeteges bulira mindenképpen jó alkalom a szilveszter. Hogy később is jó emlékekkel gondolhasson vissza rá, fogadjon meg néhány tanácsot!

Rémálommá vált szilveszterek

A mentők szilveszterkor háromszor annyi riasztáshoz vonulnak ki, mint egy átlagos hétköznap éjszaka. Bármi megtörténhet: rosszullétek, szívroham, csonttörések, rohamok, balesetek, ugyanakkor az "év legvidámabb éjszakája" speciális, csak erre az éjre jellemző veszélyeket is tartogat. Minden évben vannak pirotechnikai eszközök által okozott balesetek, köztük súlyosak is.

A petárdától arc- vagy kézsérülések történnek leggyakrabban, ittasság alkoholmérgezés pirotechnika balesetek szilveszter sérülések szilveszter éjjel óév újév
A petárdától arc- vagy kézsérülések történnek leggyakrabban, ittasság alkoholmérgezés pirotechnika balesetek szilveszter sérülések szilveszter éjjel óév újév

A mentők számára a szilveszter éjszaka a legnehezebb, különösen éjfél és hajnali három óra között "szabadul el a pokol", ilyenkor egy-egy mentőkocsi egyszerre 2-3 címet is kap, sorban veszi fel a sérülteket házibulikban, szórakozóhelyeken és közterületeken. A legtöbb sérült ittas volt, elesett vagy verekedésben kapott sebet, késelések is előfordulnak. Szinte minden balesetért a fékevesztett buli, a túlzásba vitt alkoholizálás okolható. Hogy ne váljon horrorrá a szilveszter, néhány alapvető tanácsot érdemes megfogadni.

Hagyja otthon a kocsit!

Nézze meg alkohol kalkulátorunkkal, mennyi idő szükséges szervezetének az alkohol lebontásához! Remélhetőleg ez egyre többeknek természetes, hogy olyan programokra, ahol előreláthatólag szeszes italokkal is meg fogják kínálni, ne autóval menjen. Persze, ha van a családban egy olyan sofőr, aki szívesen vállalja és meg is állja, hogy egész éjjel egy cseppet se igyon, akkor más a helyzet, de ha nincs ilyen megbízható ember, akkor okosabb taxit rendelni vagy az éjszakai tömegközlekedést választani. Így elkerülhető, hogy a baleseti sebészeten ébredjen valaki, sőt az is, hogy a kocsiját esetleg más hibájából kelljen összetörve látnia.

Szilveszterkor taxit fogni nem egyszerű, de érdemes megpróbálni, ittasság alkoholmérgezés pirotechnika balesetek szilveszter sérülések szilveszter éjjel óév újév
Szilveszterkor taxit fogni nem egyszerű, de érdemes megpróbálni, ittasság alkoholmérgezés pirotechnika balesetek szilveszter sérülések szilveszter éjjel óév újév

Egészségére!

Az alkoholfogyasztás és az egészség - első hallásra egymást kizáró fogalmak. Azért nem ennyire súlyos a helyzet! Van olyan mennyiségű és minőségű ital, amelytől semmi baja nem lesz, sőt, akár még egészségére is válhat. A dietetikusok ilyen szempontok szerint ajánlják a jó, valódi borokat, kiváltképpen a száraz vörösbort, amelynek (persze csak kis, egy-két decinyi napi mennyiségben történő) rendszeres fogyasztása szívvédő hatású a benne lévő flavonoidok miatt.

A szilveszteri bulikon, óévbúcsúztató családi összejöveteleken persze bocsánatos a nagyobb mennyiségű italfogyasztás is, de néhány egyszerű jó tanács betartása segíthet ésszerű keretek között tartani, nagyobb baj nélkül megúszni ezt az alkalmat is. Először is: nem kötelező mindenkivel koccintani, és ne engedje mindig teletölteni a poharát! Óvakodjék a magas alkohol- és cukortartalmú rövid italoktól, helyette inkább igyon jó minőségű, szőlőt is látott tiszta bort! (Már csak azért is, mert a legsúlyosabb alkoholmérgezést az italok keverésével lehet elérni, az édes rövid italok pedig minden másnál durvább másnaposságot eredményeznek.)

Lazulás, szétesés nélkül

A legalattomosabb dolgok egyike a drog: kellemes élményeket, feszültségoldást, a repülés szabadságát ígéri, de a legsúlyosabb kötöttséget, függést hozza meg, amelynek során az ember mindent elveszthet, ami fontos neki, szabadságát, épségét, egészségét, családját, jövőjét.

Sajnos, beszélni kell erről is, mert a legkülönbözőbb statisztikák jelzik, hogy jelen van az életünkben, a tizenéves fiatalok nagy része már kipróbált valamilyen szert. Egyes nyilvános szórakozóhelyeken pedig sajnos annak a veszélye is fennáll, hogy valaki nem a saját akaratából kerül drog hatása alá: nemegyszer hallunk olyan esetekről, hogy italba csempészve kábítottak el, tettek magatehetetlenné, kirabolhatóvá valakit. Lehetne rémtörténeteknek is tekinteni ezeket, azonban a tények mást mutatnak.

A tizenéves fiatalok nagy része már kipróbált valamilyen szert, ittasság alkoholmérgezés pirotechnika balesetek szilveszter sérülések szilveszter éjjel óév újév
A tizenéves fiatalok nagy része már kipróbált valamilyen szert, ittasság alkoholmérgezés pirotechnika balesetek szilveszter sérülések szilveszter éjjel óév újév

Az óvatosság sosem árt: jobb, ha baráti társaságban, többen mennek el egy-egy ilyen szórakozóhelyre. Felnyitott italos palackjukat, poharukat ne hagyják őrizetlenül, vigyázzanak egymásra és magukra. Intő jel lehet, hogy nincs rendben valami a hellyel például az az apróság, ha a mosdóban el van zárva a hideg víz, és csak meleg víz folyik a csapból. Az a vendéglátó, aki ilyen eszközzel akarja elérni, hogy nagyobb legyen bárjában, büféjében az italfogyasztás, valószínűleg nem finnyás egyéb tekintetben sem, és nem valószínű, hogy törekedne arra, hogy üzlete biztonságos, korrekt, drogmentes szórakozóhely hírében álljon.

Mi szól a legnagyobbat?

Az óévbúcsúztatás hagyományos elemei közé tartozik a minél nagyobb zaj: dudák, trombiták, kereplők igyekeznek messzire űzni a megunt évet. Az újabb korok divatja szerint ezek mellé az egyszerű hangkeltők mellé sorakoztak fel a legkülönbözőbb pirotechnikai eszközök a petárdáktól a rakétákig, sőt, a komplex tűzijátékokig. A lényeg az, hogy minél nagyobbat szóljon... A fogyasztóvédelmi, jogi szempontok nem tartoznak a témánkhoz, de a biztonságos működtetés legelemibb szabályai igen: a különböző kategóriájú pirotechnikai eszközökre, a tűzijátékokra egyaránt érvényes az, hogy nem szabad kézből indítani, hanem az indítás, begyújtás pillanatában jó messzire el kell dobni, vagy a rögzítettektől el kell távolodni. Szinte mindegyik csak szabadban használható, de ott is csak körültekintéssel, hiszen nemegyszer okozott már balesetet az erkélyről más nyitott ablakába, netán járókelő nyakába hulló tűzijáték, petárda.

Gyerekek kezébe ezek az eszközök nem valók, de ha mégis, mindenképpen csak szülői felügyelet mellett engedjék használni még a játék-kategóriájú pirotermékeket is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció