Szenvednek a madarak a repülőterektől

A repülőgépek zajának hatásait vizsgálták kutatók a repülőterek térségében élő madarakon. Kimutatták, hogy az állatok agresszívebbé váltak, valamint úgy énekelnek, mintha elveszítették volna hallásukat.

A fitiszfüzike (Phylloscopus collybita) alacsonyabb frekvencián énekel, ha élőhelye közelebb van a manchesteri repülőtérhez vagy az amszterdami Schiphol repülőtérhez. Ennek oka az ornitológusok szerint, hogy a madár már nem érzékeli a magasabb frekvenciákat a repülőgépek túlzott zaja miatt.

repülőgép, repülés, zaj, hallásromlás, agresszivitás, madarak, repülőtér
A repülőgépek zajától agresszivebbé válnak a madarak. Fotó: 123rf

Más hang, más viselkedés

Korábbi tanulmányokból kiderült, hogy a széncinegék és más madárfajok énekének frekvenciája is megváltozik: magasabb hangon énekelnek, ha városban vagy autóutak mentén élnek. Ennek oka az lehet, hogy alkalmazkodtak környezetükhöz, magasabban énekelve jobban hallathatják hangjukat a közlekedés keltette alacsonyabb frekvenciájú zajban. A repülőgép zaja azonban nagyon hangos és minden frekvenciát lefed. Így hiába éneklenek a madarak más frekvencián, nincs semmilyen hasznuk belőle.

A városi környezetben élő varjaknak magasabb a koleszterinszintje, mint a vidéken élő madaraknak - derítették ki amerikai ornitológusok. A részleteket korábbi cikkünkben találja!

A madárdalokat visszahallgatva a kutatók azt is megfigyelték, hogy a brit repülőterek közelében élő hím fitiszfüzikék agresszívebben válaszolnak társaiknak, mint a csöndesebb helyen élők. A kutatók szerint ez a kommunikációjukat megzavaró zaj keltette stressz jele lehet. Ahelyett, hogy konfliktusaikat énekkel rendeznék, a madarak verekednek, ami energiát von el tőlük. Ez az energia nem lesz jelen, amikor párosodnak, illetve a madarak jobban ki vannak téve a sérüléseknek és a ragadozóknak.

A szakemberek úgy vélik, hogy felfedezésük nemcsak ezekre a madárfajokra vonatkozik. "Kutatócsoportunk becslése szerint az manchesteri repülőtér térségében mintegy száz faj 16 ezer egyede él, amik a repülőgépzúgással összefüggő hallásveszteségben szenvedhetnek. Figyelembe véve, hogy a világ repülőterei növekedek és terjeszkednek, ez a jelenség világszerte aggodalomra ad okot" - figyelmeztetett Hans Slabbekoorn, a tanulmány egyik szerzője.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)