Szellemi munkával a demencia ellen?

A szellemi kihívásokat tartogató munka sokszor kimerítő és kemény, ugyanakkor megvannak az előnyei.

Kutatók most azt találták, hogy azok az emberek, akik munkájuk során különböző komolyabb szellemi kihívások elé kerülnek, inkább védve vannak az időskori mentális hanyatlástól, a demenciától, mint azok, akik nem ilyen munkát végeznek - számolt be a Medical News Today.

5 lépésben a demencia megelőzéséért

Tudósok kiderítették, hogy öt egyszerű szabály betartásával megelőzhető a demencia. Kattintson!

Az új kutatás azt mutatja, hogy hosszabb távon jobban járnak azok a dolgozók, akiknek munkájuk során többet kell beszélniük, stratégiát kell kialakítaniuk, irányítaniuk kell mások munkáját vagy konfliktusokat kell kezelniük. "A kutatásunk eredményei azért figyelemre méltóak, mert azt derítettük, hogy a munkánk, amit egy életen át végzünk jelentősebb hatással van az agyunkra, mint az, hogy milyen oktatásban, képzésben részesültünk" - magyarázza Francisca Then, a lipcsei egyetem munkatársa, a kutatás vezetője. "A képzettség egy jól ismert faktor a demencia kialakulásának kockázatai között" - teszi hozzá.

Korábbi kutatások azt is megmutatták, hogy az iskolázottság mellett azok az aktivitások is nagyon sokat számítanak a szellemi hanyatlás késleltetésében, amelyekkel tornáztatjuk az agyunkat: rejtvények, játékok, különböző társas interakciók stb.

Az új kutatásban 1054 75 éves vagy idősebb embert vizsgáltak longitudinálisan (hosszabb időn keresztül); a minta reprezentatív volt. Minden résztvevőnek másfél évenként meg kellett oldania egy kognitív tesztet; ennek segítségével értékelték ki a memóriájukat, illetve a gondolkodási képességeiket egy 8 éves perióduson keresztül. A vizsgálatban a munkáikkal kapcsolatosan kikérdezték őket.

A szellemi munkát végzők jobban védve vannak a demenciától

A szellemi munkát végzők jobban védve vannak a demenciától


Ezeket a munkatapasztalatokat a kutatók három kategóriába sorolták be, és azon belül értékelték:
- felelős feladatok, például konfliktuskezelés, stratégia kialakítása;
- verbális feladatok, például információk kezelése, értelmezése és értékelése;
- számítási feladatok, például adatelemzés.

Az eredmények azt mutatták, hogy bármely kategóriába tartozó feladat esetén minél nagyobb értéket ért el az illető, annál jobban teljesített a kognitív teszten. Ez a jó eredmény együtt járt azzal, hogy az illető mentális leépülése lassabb ütemű volt a vizsgált 8 éves időszak alatt. Az derült ki tehát, hogy a szellemi kihívásokat tartogató munka végzésének hatása van az időskori egészségre, azon belül pedig a szellemi hanyatlás késleltetésére, illetve lassítására - tudatta a Medical News Today.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett gyakran befelhősödik az ég, de számottevő csapadék általában nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag