5 lépésben a demencia megelőzéséért

Tudósok kiderítették, hogy öt egyszerű szabály betartásával legyőzhető a demencia.

A vizsgálatok kimutatták, hogy a rendszeres testmozgás, a dohányzás mellőzése, az egészséges étrend, a mérsékelt alkoholfogyasztás és az egészséges testsúly megőrzése mind hozzájárul ahhoz, hogy később elkerüljük az Alzheimer-kórt csakúgy, mint a szív- és cukorbetegséget.
A kutatók megállapították, hogy aki a fenti öt szabályból csak négyet betart, annak már 60 százalékkal kisebb az esélye a mentális hanyatlásra és 70 százalékkal a cukor- és szívbetegségre, valamint a stroke-ra. A 34 éven át tartó vizsgálat arra is rávilágított, hogy az öt tényezőből a legfontosabb a testmozgás.

Amint azt a kutatást vezető Peter Elwood professzor, a Cardiff Orvosi Egyetem munkatársa kifejtette, a hosszú távú vizsgálat eredményeiből egyértelműen látszik, hogy az egészséges életmóddal sokkal többet tehetünk az egészségünkért, mint bármilyen orvosi kezeléssel vagy speciális megelőző kúrával. Sajnos a vizsgálatból az is kiderült, hogy nagyon kevés ember hajlandó ennyit megtenni a saját egészsége érdekében, és bár a dohányzók száma az utóbbi időben enyhe hanyatlást mutat, azok aránya, akik minden tekintetben egészségesen élnek, nem változott.

A felmérésekből kiderült, hogy mindössze a népesség egy százaléka tartja be mind az öt fenti pontot, és csupán öt százaléka ötből négyet, és ez a szám az elmúlt három évtized alatt nem növekedett. A szakemberek 1979 óta kísértek figyelemmel 2345 férfit, akiknek ha az elmúlt 30 év során csak a fele rákapott volna akár csak egy egészséges szokásra az ötből, az már 13 százalékos csökkenést eredményezett volna a demencia mértékében, 12 százalékos csökkenést a cukorbetegség, 6 százalékost a szívbetegséges terén, és 5 százalékkal csökkentette volna a körükben előforduló halálesetek számát.

Sokat tehetünk a demencia megelőzéséért!

Sokat tehetünk a demencia megelőzéséért!


Dr. Doug Brown, az Alzheimer Társaság kutatási és fejlesztési igazgatója elmondta, a mostani vizsgálat megerősíti azt a régóta köztudott dolgot, miszerint ami jó a szívnek, az jó az agynak is. Egyes orvosi vélemények szerint például a mediterrán diétával sokkal jobb eredményeket lehetne elérni a demenciával való harc terén, mint az orvosságokkal.

Az életkor előrehaladtával az agyi idegsejtjeink száma folyamatosan csökken, a felidéző működések meglassulnak. Normál esetben is bekövetkezik a gyors képzettársítás képességének csökkenése, ezt azonban az élet során felhalmozódott tapasztalatok és bölcsesség képes ellensúlyozni. Az életkor előrehaladtával - bár nem törvényszerűen -, előfordulhat feledékenység, de ez normál esetben nem romlik. Demenciáról (értelmi hanyatlásról, elbutulásról) akkor beszélünk, ha az intellektuális képességek betegség következtében hanyatlanak. Maga a kifejezés tehát egy tünetegyüttest takar, melynek fő összetevői az emlékezethanyatlás, az agykérgi működések zavara (beszédzavar, az érzékszervek működésének zavara, az összerendezett mozgások zavara), az ítélőképesség hanyatlása és személyiségváltozás. Ehhez gyakran szorongás, depresszió, téveszmék is társulnak, a magatartás megváltozik, az önellátó képesség többnyire romlik. A demenciáról, értelmi hanyatlásról itt olvashat bővebben!Értékelje a cikket!

Az ekcéma kezelése

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +20 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt csak kevés felhő lesz az égen, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag