Rusvai: ősszel már indokolt lehet a maszkviselés

Világszerte exponenciálisan emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma, ezért a WHO ismét bevezetné a maszkviselési kötelezettséget. Rusvai Miklós víruskutató az InfoRádió-nak elárulta: erre pár hónap múlva Magyarországon is szükség lehet.

Bár egyértelműen emelkedik az új koronavírusos estek száma, lassul a járványgörbe emelkedése, ami várhatóan egy platóba fog hajlani, akár már a következő héten – nyilatkozta Rusvai Miklós az InfoRádiónak. 

Egy ideig még nem érdemes a fiók hátuljába száműzni a maszkokat. Fotó: Getty Images
Egy ideig még nem érdemes a fiók hátuljába száműzni a maszkokat. Fotó: Getty Images

A víruskutató hozzátette: ha napokra elosztjuk a friss fertőzöttek heti számát, akkor 1400-1500 körüli értéket kapunk, ami lényegesen elmarad a január végi, február eleji 20 ezer körüli (napi) új esettől. Vagyis, ha lehet hinni a trendeknek, akkor ez csak egy „hullámocska” lesz, ami a jövő héten tetőzhet – idézte a szakembert az infostart.hu. 

Ahogy arról korábban a HáziPatika oldalán beszámoltunk, a jelenlegi járványhullámért világszerte az omikron két, rohamosan terjedő és a korábbi változatokat kiszorító  alvariánsa , a BA.4 és a BA.5 felelős. 

A védőoltás továbbra is fontos

Rusvai Miklós felhívta rá a figyelmet, hogy ugyan az új omikron-mutációk képesek áttörni a korábbi koronavírus-változatok ellen létrejött immunvédelmet, mégis nagy szerepük lehet abban, hogy kevesebb a súlyos állapotú beteg. Véleménye szerint, aki eddig nem oltatta be magát, és nem tartozik veszélyeztetett csoportba, annak érdemes kivárnia a vélhetően ősszel forgalomba kerülő, kifejezetten omikronspecifikus vakcinákat. A víruskutató azt is elmondta, hogy ősszel már mindenképpen indokolt lehet a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön és a közhivatalokban - írta az infostart.hu.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +19, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli ködfoltok feloszlása után változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad szél, 19, 25 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább tart a frontmentes idő. A nagy napi hőingás vérnyomás-ingadozást válthat ki, emellett a migrénhajlam fokozódására is készülni kell. A kopásos ízületi bántalmak a hajnali órákban lehetnek a legintenzívebbek. A fokozottan érzékenyek tartós tünetekre számítsanak. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: