Rágcsálókat és problémás élelmiszereket talált a Nébih

A hatósági ellenőrzés számos problémát feltárt, így csaknem 236 tonna terméket kellett kivonni a forgalomból egy szabolcsi élelmiszer-vállalkozásnál.

Mintegy 236 tonna, élelmiszerbiztonsági szempontból problémás terméket és élő rágcsálókat is találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei élelmiszer-vállalkozás fagyasztó tárolóiban - közölte oldalán a hatóság. Mint írták, a bértárolást végző cégnél az élelmiszerek tételes átvizsgálása több napot is igénybe vett.

Nébih, Nébih ellenőrzés, élelmiszerek, élelmiszerbiztonság, rágcsálók, egérürülék, penészes élelmiszerek
Nébih, Nébih ellenőrzés, élelmiszerek, élelmiszerbiztonság, rágcsálók, egérürülék, penészes élelmiszerek

Egérürülék és penészes ételek

Lejárt élelmiszereket találtak egy budapesti üzletben - a részletekért kattintson ide!

A Nébih szakemberei 2020. május végén tartottak élelmiszer-higiéniai és nyomonkövetési ellenőrzést egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, bértárolást végző vállalkozásnál. A létesítményben tárolt fagyasztott élelmiszerek tételes átvizsgálása során mintegy 236 tonnányi termék esetében állapították meg az ellenőrök, hogy azok nem felelnek meg a vonatkozó jogszabályi előírásoknak. A vizsgálat során többek között egérürülékkel szennyezett, sérült csomagolású, penészes és lejárt fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idejű termékeket találtak a szakemberek. Emellett nyomonkövetési szempontból nem megfelelő élelmiszereket is rejtett a raktár. Az élelmiszerek tárolására használt raklapok között élő rágcsálók mozogtak, az egyiken pedig fagyott egértetemet is találtak a szakemberek.

Milliós bírság lehet a vége

A hatóság a kifogásolt termékeket kivonta a forgalomból, azok ismételt forgalomba hozatalát megtiltotta és elrendelte a megsemmisítésüket. A megsemmisítésre történő elszállítás a hatóság folyamatos jelenléte és felügyelete mellett történt. A jogsértésekkel kapcsolatos eljárás folyamatban van, a felelős milliós nagyságrendű bírságra számíthat. Az érintett vállalkozás adatai megtalálhatóak a Nébih jogsértési listáján.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció