Post-COVID: a megfertőződött gyerekek felét érinti

Egy 4 éves gyermek volt eddig a legfiatalabb páciens a Bethesda Gyermekkórház post-COVID ambulanciáján. Egy ott dolgozó gyermekgyógyász egy tévéinterjúban arra hívta fel a figyelmet, hogy a megfertőződött gyerekek felét érintheti valamilyen maradványtünet.

Néhány hete nyílt meg a Bethesda Gyermekkórház post-COVID ambulanciája a 18 év alatti betegek számára. Az intézmény - előzetes bejelentkezéssel - az egész ország területéről fogadja a maradványtünetekkel küzdő kiskorúakat. Mint kiderült, nagy szükség is van erre az ellátásra, ugyanis egyes becslések szerint a koronavírus-fertőzésen átesett gyerekek fele érintett lehet - derült ki az RTL Klub Híradójának egyik riportjából.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Magyarország, koronavírus fertőzöttek
Egy 4 éves gyermek volt eddig a legfiatalabb páciens a Bethesda post-COVID ambulanciáján. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Ezek a leggyakoribb maradványtünetek

A fáradékonyság, a fejfájás, a szédülés, a mellkasi panaszok, a terhelésre jelentkező fáradás, a nehézlégzés és a fulladás is a COVID-19 leggyakoribb maradványtünetei közé tartozik. De Jakab Eszter gyermekgyógyász szakorvos szerint a hasfájás, a hasmenés, a fogyás, a tanulási és koncentrálási zavarok, valamint szag- és ízvesztés is gyakori szövődmény a gyereknél. A szakember szerint egyes esetekben neurológus, gasztroenterológus, pulmonológus és kardiológus bevonására is szükség lehet a páciens kezeléséhez, de pszichiáterek és szakpszichológusok segítségét is gyakran kérni kell.

Alapos kivizsgálás vár mindenkire

Visszakaptuk régi életünket, de nem mindenki boldog ettől - kattintson!

Az RTL Klub egy 16 éves kamasszal is beszélt. A fiatal lány még októberben esett át a koronavírus -fertőzésen, azóta küzd maradványtünetekkel. Elmondása szerint a sósabb ételeknél és a húsoknál rossz ízt érez, de a parfümöknek sincs már olyan kellemes illata, mint korábban. Emellett sokat fogyott is, illetve koncentrációs nehézségei vannak, ezért ment el a Bethesda post-COVID ambulanciájára, ahol egyebek mellett EKG, véroxigénszint-mérés és vérvétel is várt rá. Ahogy őt is, az összes beteget a tünetek alapján, egyénre szabottan vizsgálják ki, hogy minél teljesebb képet kapjanak a fennmaradó szövődményekről.

A COVID-betegek harmada küzd ezzel a problémával - olvassa el a részleteket!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)