Orbán: "Az igazán nehéz szakasz most következik"

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt a járványhelyzetről.

Péntek reggeli friss adatok szerint tovább nőtt a beazonosított koronavírus-fertőzöttek és a halottak száma is itthon. Olvassa el a részleteket!

Orbán Viktor a beszélgetés elején elmondta, továbbra is nagyon keveset tudunk a vírusról, ezért különösen óvatosnak kell lenni. Mindenki a sötétben tapogatózik, de Ausztria például előrébb tart, mint mi, ezért figyelni, jegyzetelni kell, ők mit lépnek, és ami náluk beválik, azt célszerű nekünk is átvenni. "Laboratóriumként tekintek Ausztriára, nem fenyegetésként" - emelte ki.

8 ezer lélegeztetőgép, több mint 30 ezer kórházi ágy

Mint azt a kormányfő leszögezte, Magyarországon több mint 1000 idősek otthona van, ha minden intézményben csak tíz ember betegszik meg, az 10 ezer fertőzöttet jelent, ezek óriási számok. Figyelembe véve a szakértők, orvosok, tudósok véleményét, illetve a magyar korfát, az idősek arányát, a magyar kórházak elhelyezkedését, arra kell törekedni, hogy legyen 8000 jól működő lélegeztetőgépünk, és több mint 30 ezer ágy, ahol kizárólag koronavírusos betegeket tudnak ápolni - húzta alá.

Orbán Viktor (k) virológusokkal egyeztet a Karmelita kolostorban 2020. április 9-én.
Orbán Viktor (k) virológusokkal egyeztet a Karmelita kolostorban 2020. április 9-én.

A kórházi ágyak felszabadításával kapcsolatban úgy nyilatkozott, Magyarországon 68 ezer kórházi ágy van, ennek a 34 százalékán nem feküdt beteg. Tehát ezen felül 16 százaléknyi ágyat kellett felszabadítani, hogy meglegyen a szükséges 50 százalék. "Egy orvosi grémium döntött arról, hogy mely beavatkozások halaszthatatlanok, és melyek azok, amik halaszthatók. Ők adták ki a szakmai iránymutatást a kórházaknak, hogy ne forduljon elő, hogy olyan embert is hazaküldenek, aki otthon nem kezelhető, vagy mindenképpen végre kell hajtani rajta halaszthatatlan beavatkozást" - részletezte Orbán Viktor.

"Az igazán nehéz szakasz most következik"

A kormányfőt kérdezték a Pesti úti idősotthonban egyre növekvő számú halálesetekről is (az intézmény lakói közül már 18-an hunytak el COVID-19-ben). Orbán Viktor azt mondta, a történések nem maradnak következmények nélkül, de "ma az összefogást keressük, a baj elhárításának lehetőségét, aztán ha túl vagyunk az egészen, akkor foglalkozunk azzal, hogy mi történik az önkormányzati fenntartású idősotthonokban" - hangsúlyozta.

A miniszterelnök szerint egyébként a csúcs még előttünk van, az igazán nehéz szakasz most következik: a következő napokban nagyobb ütemben fog nőni a fertőzöttek száma.

9 napja hiába várja koronavírus-tesztet egy magyar nő - részletek társportálunk, az nlc.hu cikkében.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső