Önkéntesek a Balatonnál: 8 életet már megmentettek

A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat (BESZ) önkéntesei idén sem tétlenkednek: eddig már több mint ezer esetben volt szükség a segítségükre.

Vízbe fulladás: az egyik legnagyobb nyári veszély. Hogyan előzhetjük meg? Részletek itt .

Mint arról korábbi cikkünkben már mi is írtunk, a Magyar Vöröskereszt és a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt 2007-ben indította el elsősegélynyújtó szolgálatát a Balaton körül. A program égisze alatt évente mintegy 300 önkéntes elsősegélynyújtó segít a bajba jutott fürdőzőknek a nyári főszezonban. Az önkéntesek - akik egy szezonban összesen 54 szolgálati napot teljesítenek, 8 turnusra lebontva - idén 19 balatoni strandon vannak jelen június vége és augusztus 20. között.

A BESZ önkéntesei segítenek, ha bajba kerülnek a balatoni fürdőzők.
A BESZ önkéntesei segítenek, ha bajba kerülnek a balatoni fürdőzők. Fotó: BESZ

Az eddigi mérleg

A BESZ friss számait látva kijelenthető, hogy az önkéntesek nem tétlenkednek: az eddig lezajlott 3 turnus alatt 114 önkéntes 6384 munkaóra alatt összesen 1076 esetet látott el (10 esetben mentőt is kellett hívni). Ugyancsak figyelemreméltó adat, hogy az idei szezonban elvégzett önkéntes tevékenység mértékét tekintve a BESZ társadalmi hozzáadott értéke (ami tulajdonképpen azt mutatja meg, hogy mennyire hasznos a tevékenység) jelenleg 8,3 millió forint.

8 életet már megmentettek

A BESZ önkéntesei egyébként legalább alapfokú elsősegélynyújtó vizsgával rendelkeznek, feladatuk a többi között a vízben és a vízparton szerzett sérülések ellátása, szükség esetén mentő hívása, valamint az újraélesztés megkezdése. Nagyobb sérülések esetén a beteg állapotának stabilizálását is elvégzik. Az indulásuk óta eltelt 14 év alatt mintegy 45 ezer sérülést láttak el, 8 fürdőző pedig nekik köszönheti az életét.

Egyetlen lángos ára most életet menthet Szeretnénk, hogy idén bővülhessen a biztonságos strandok száma a Balatonnál. Adománygyűjtésre hívjuk tehát olvasóinkat - támogassa Ön is a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat munkáját! A kezdeményezésről ide kattintva olvashat bővebben.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)