Ön is retteg a terrortámadásoktól?

Az elmúlt időszak tragikus eseményei miatt egyre többen érezhetik úgy, hogy az életüket közvetlenül fenyegetik a terrorcselekmények. Bár a legtöbben csak legyintenek ezekre a hírekre, vannak olyanok is, akik komolyan szoronganak az esetleges támadások miatt. Mit tehetünk ez ellen?

A televízióban, interneten szinte folyamatosan informálódhatunk a terrorcselekményekről: bombatámadások, öngyilkos merénylők, lövöldözések. Ezek korábban gyakran csak távoli országokat érintettek, mostanában azonban egyre közelebb érezhetjük magunkhoz az eseményeket. Vannak olyanok, akik csak legyintenek ezekre a híradásokra, mások viszont valódi félelmet, szorongást éreznek ezek miatt.

A szakemberek szerint a terrorcselekményeknek éppen ez az egyik célja: állandó rettegésben tartani másokat, hiszen az, ha nem tudjuk, mikor és milyen esemény történhet, az az életünk feletti kontroll elveszítésének érzését okozza, ez pedig állandó szorongást és stresszt okoz. Hogyan harcolhatunk ezek ellen az igen kellemetlen, sőt bénító érzések ellen?

Naponta használjuk a szavakat, de kevesen tudják, mi is a különbség félelem, szorongás, pánik és fóbia között, vagy azt, hogyan hathat a stressz. Nézzük, milyen problémákat okozhat a nagyra nőtt, állandósult szorongás! Igyekezzünk minél reálisabban felmérni, valójában milyen alapja van a félelmeinknek ! Az emberek meglehetősen rosszul mérik fel a veszélyeket, és hajlamosak vagyunk arra is, hogy mindig a legrosszabb bekövetkezését tartsuk a legvalószínűbbnek. A szorongásunk felnagyíthatja a veszélyeket. Például, ha valaki nagyon fél a repüléstől, nehezen fogadja el, hogy a statisztikák szerint ez a legbiztonságosabb közlekedési mód.

Tehetünk az állandó szorongás ellen!

Távolodjunk el a médiától és a közösségi oldalaktól ! A hírportálok a tájékoztatásból élnek, így igyekeznek minden apró információt megszerezni és közvetíteni a közönségük felé, még akkor is, ha ezek nem megbízható forrásból származnak. Néhány oldal pedig kifejezetten szenzációhajhász módon igyekszik több nézőt vagy olvasót szerezni magának, például azzal, hogy az információkat elferdíti, felnagyítja, vagy éppen régebbi eseményeket vesz újra és újra elő. Ezekkkel a technikákkal érdemes tisztában lenni, ugyanakkor azt is tudnunk kell, hogy ezek az információk csak tovább növelhetik a félelmünket, szorongásunkat. Igyekezzünk minél kevesebb időt tölteni a televízió előtt vagy a híroldalak böngészésével.

Sajátítsunk el stresszkezelési technikákat ! Ezeknek egyáltalán nem kell bonyolultnak lenni, de nagyon sokat segíthetnek azokban a helyzetekben, amikor úgy érezzük, eluralkodik rajtunk a pánik és a félelem. Az egyik legjobb módszer a nyugalmunk visszaszerzésére az, ha csukott szemmel veszünk néhány lassú, mély lélegzetet. A félelmeink elleni küzdelemben sokat segíthet az is, ha beszélgetünk egy hozzánk közel állóval, vagy sétálunk egy kicsit a természetben.

Készítsük fel magunkat a legrosszabbra! A szorongásunkat, félelmünket jelentős mértékben csökkentheti, ha úgy érezzük, ellenőrzésünk alatt tartjuk az eseményeket. Erre az egyik legjobb módszer, ha kész tervünk van, vagyis tudjuk, hogy vészhelyzetben mit kell tennünk. Ha ettől jobban érezzük magunkat, akkor pakoljunk össze egy kis táskát, amit bármikor fel tudunk kapni, beszéljük meg a családtagjainkkal, hogy miként vesszük fel velük a kapcsolatot, ha szükséges stb. Ez biztonságérzetet adhat.

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: