Növeli az infarktus kockázatát egy gyógyszer

Dán kutatók szertint a diklofenákalapú gyógyszerek helyett inkább mást kellene felírni.

Egy napokban publikált tanulmány azt állítja, hogy egy számos gyógyszerben használt, népszerű, nem szteroid gyulladás- és fájdalomcsillapító, a diklofenák akár 50 százalékkal is megemelheti egy szívroham kockázatát - írja a hvg.hu.

A kutatók összesen 6,3 millió felnőtt 1996 és 2016 közötti adatait elemezték, és arra jutottak, hogy mind a diklofenákalapú fájdalomcsillapítókat alkalmazó férfiak, mind a nők esetében megnőtt a szívelégtelenségek kockázata már akkor is, ha csak keveset használtak belőle.

A diklofenák akár 50 százalékkal is megemelheti egy szívroham kockázatát
A diklofenák akár 50 százalékkal is megemelheti egy szívroham kockázatát

A kutatás szerint a diklofenák nemcsak a szívroham kockázatát növeli, de más szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, szívritmuszavarhoz, iszkémiás stroke-hoz vagy szívelégtelenséghez is vezethet a használata. A kutatók ezért azt javasolják, hogy a kockázatok miatt a diklofenák helyett inkább más nemszteroid gyulladáscsökkentőt írjanak fel elsőként az orvosok, a betegek pedig csak akkor forduljanak a szerhez, ha más nem válik be.

Gyógyszerszedés: a leggyakoribb hibák - részletek!

Ezek a veszélyes vérnyomáscsökkentők

Felfüggesztette több vérnyomáscsökkentő gyógyszer forgalmazását az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). Kiderült ugyanis, hogy egy hatóanyag (valsartan) gyártása mellett keletkező szennyező anyagok egyike meghaladja azt a határértéket, amely a gyógyszerbiztonság szempontjából elfogadható. Az intézet honlapján megtalálható táblázatban tételesen felsorolják az érintett huszonhét gyógyszert, amelyben megtalálható a valsartan nevű vérnyomáscsökkentő hatóanyag. Többféle összetételű, erősségű készítmény van a táblázatban, a felfüggesztés több gyártó termékeit is érinti. Részletekért kattintson!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: