Nem lesz többé sebészeti ügyeletes kórház Budapesten

Áprilistól megszűnik a fővárosban a jelenlegi sebészeti ügyeleti rendszer. A vakbél, gyomorvérzés vagy egyéb akut hasi panasz miatt műtétre szorulókat saját ellátási területéről minden budapesti kórháznak meg kell operálnia, bármikor a nap folyamán - írja a Népszabadság.

A változás egyelőre csak a sebészeti ügyeletet érinti, az egyéb ellátásokra még marad a régi rend - számol be a Népszabadság. Az új rendszerben a mentő a beteg állandó lakhelye szerint illetékes kórházba viszi az akut sebészeti ellátásra szorulókat. A hajléktalanokat és akiknek nincs bejelentett lakcímük a fővárosban, abba a kórházba viszik, amelynek körzetében rosszul lettek. A spontán beeső betegeket a szakma szabályai szerint kell ellátni.

A kórházak semmilyen indokkal nem tagadhatják meg az ellátást a körzetükbe tartozóktól. Továbbküldeni a sürgősségi ellátás után, és csak akkor lehet őket, ha a másik intézmény dokumentáltan vállalja a segítségre szoruló kezelését. Erre azonban a lapnak nyilatkozó szakemberek szerint csak ritkán adódik majd lehetőség. A sebészeti beavatkozások rosszul finanszírozottak, ezért egyetlen intézménynek sem lesz érdeke, hogy a saját költségkeretét körzeten kívüli betegre költse.

Áprilistól megszűnik a fővárosban a jelenlegi sebészeti ügyeleti rendszer

Most még egyfajta váltórendszerben mindennap másik kórház sebészeti osztálya látja el a sürgős ellátásra szorulókat. Egy-egy felvételes napon akár tíz-tizenöt operációhoz is bemosakszanak az orvosok. Ha az új rendszer elindul, a műtétszám egy-egy kórházban egy vagy két esetre csökkenhet, viszont a nap 24 órájában ott kell tartani az ügyeleti teameket és a sebészeti beavatkozásokhoz nélkülözhetetlen orvosi szolgáltatásokhoz szükséges szakembereket. Ez az általános létszámhiány miatt már okozhat problémát.

Nem megszűnik, hanem megerősödik az akut sebészeti ellátás Budapesten – reagált a hírre az Országos Mentőszolgálat nevében Győrfi Pál kommunikációs és PR-igazgató -, hiszen a betegek nem csak néhány, naponta változó, de előre kijelölt kórházban, hanem valamennyi, sebészeti ellátásra alkalmas kórházban, a nap 24 órájában megkapják a szükséges sebészeti ellátást. A baleseti sebészeti, érsebészeti, idegsebészeti és szívsebészeti ellátás és sebészeti járóbeteg-ellátás változatlan rendben működik tovább – tette hozzá.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +21 °C
Minimum: +12 °C

Nagyrészt közepesen vagy erősen felhős idő várható. Eső, zápor szórványosan, zivatar néhol alakulhat ki, utóbbira az ország keleti felén mutatkozik esély. Az északnyugati, nyugati szél helyenként megélénkül. Késő estére 11 és 18 fok közé hűl le a levegő. Mind a hideg- mind a melegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra