Mikor jár a kórházi ellátás?

Az általános fekvőbeteg-ellátás a jogszabályi rendelkezések szerint nem más, mint a betegnek a lakóhelye közelében, fekvőbeteg-gyógyintézeti keretek között végzett egészségügyi ellátása. Ez alatt általában a kórházi ellátást értjük a hétköznapokban.

Fő szabály szerint ezt az ellátási formát a beteg folyamatos ellátását végző orvosának, kezelő orvosának- legtöbb esetben a háziorvosnak, vagy járóbeteg-szakorvosnak- beutalása alapján lehet igénybe venni. Kivételt jelenthetnek az olyan esetek, ha szakvéleményhez szükséges kivizsgálás érdekében keressük fel az intézményt, vagy ha állapotunk azonnali ellátást igényel.

A fekvőbeteg-ellátás szolgáltatásai

Az ellátás igényelhet folyamatos benntartózkodást, lehet meghatározott napszakban való benntartózkodáshoz kötött, diagnosztikai, gyógykezelési, rehabilitációs vagy ápolási célú ellátás, vagy éppen egyszeri, kúraszerű beavatkozás is.

Ezeknek az ellátásoknak a keretében térítésmentesen vagyunk jogosultak

  • a rendelkezésre álló és megfelelő fekvőbeteg-gyógyintézetben való elhelyezésre, arra az időtartamra, amíg az ellátásunk ott indokolt;
  • a betegség megállapításához szükséges vizsgálatokra;
  • az orvos előírásai szerinti gyógykezelésre (így a műtéti beavatkozásokra és az annak során felhasznált gyógyászati anyagokra is);
  • az orvos előírásai szerinti gyógyászati ellátásra;
  • a gyógykezeléshez szükséges gyógyszerre (vérkészítményre), kötszerre, valamint az ideiglenes gyógyászati segédeszközre és használatának betanítására;
  • a gyógykezeléshez szükséges ápolásra, szakápolásra, továbbá az otthonában történő távozást követő időszakra vonatkozó életvezetési tanácsadásra, és amennyiben szükséges a diétás tanácsadásra;
  • az étkezésre, és amennyiben szükséges az orvos által rendelt diétára.
Ingyenesen vagyunk jogosultak továbbá a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátást kiváltó otthoni szakápolásra és otthoni hospice ellátás igénybevételére is.

A felsorolt térítésmentes ellátásokon túl, további szolgáltatásokra is igényt tarthatunk, de ezeket már csak részleges térítési díj ellenében vehetjük igénybe.

Részeleges díjat kell fizetni, abban az esetben például, ha
  • az ellátást beutaló nélkül szeretnénk igénybe venni és azonnali ellátásunk nem indokolt;
  • az ellátást nem annál az intézménynél kívánjuk igénybe venni, ahova a beutalónk szól, és az azonnali ellátása nem indokolt;
  • egyes szanatóriumi ellátásokat szeretnénk igénybe venni.
Vannak esetek, amikor kiegészítő térítési díjat szükséges fizetni az igénybe kívánt venni szolgáltatásért. Ez az eset áll fenn, amikor olyan ellátást szeretnénk igénybe venni, amely eltérő tartalmú az eredetileg meghatározottól és az többletköltséget ró az intézményre, vagy kényelmi szolgáltatásokra van igényünk, illetve ápolási intézményben való elhelyezés esetén is.

A jogszabály úgy rendelkezik, hogy a térítési díj ellenében igénybe vehető szolgáltatások és fizetendő díjak jegyzékét az intézményben jól látható helyen ki kell függeszteni. E mellett viszont a beteget személyesen is tájékoztatni kell a különszolgáltatások térítési díjairól.

A fekvőbeteg-szakellátás részletes szabályai megismerhetőek az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 91-92. § szakaszaiban, a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 14., 23-24. § szakaszaiban.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +24 °C
Minimum:
+6, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt általában közepesen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag