Nem csak fűtésszezonban kaphatsz szén-monoxid-mérgezést

„Ha gáz van, akkor gáz van!” – kezdte figyelemfelkeltő Facebook-posztját az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Mint írták, a fűtésszezon végével még korántsem múlt el a szén-monoxid-mérgezés veszélye, ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni: vigyázzunk a mérgező gázokkal!

„Lassan mondjuk, de hangosan: VIGYÁZZ A MÉRGEZŐ GÁZOKKAL!” – olvasható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közösségi oldalán megosztott egyik posztban. A szakemberek beszámolója szerint csak idén már 425 szén-monoxiddal kapcsolatos esethez riasztották a hazai tűzoltókat, és ebben az évben eddig 109 sérültről és 5 halálos áldozatról tudnak a szén-monoxid-mérgezéshez köthetően.

Egész évben fennáll a veszély

A figyelmeztető poszt legfontosabb üzenete az, hogy nem csak fűtésszezonban kaphat az ember szén-monoxid-mérgezést. Ugyanis egész évben veszélyforrást jelent minden olyan vízmelegítő, amelyik nyílt lánggal működik, amennyiben nem biztosított a megfelelő levegő-utánpótlás a környezetében. Ha tehát jól szigetelnek az ajtók és ablakok, de nincsenek légbevezetők – vagy eltakarjuk a szellőzőnyílásokat –, akkor a nyílt lánggal működő vízmelegítő elhasználja az adott helyiség levegőjét és szén-monoxid fejlődik.

Ezeket tedd, hogy megelőzd a bajt

A katasztrófavédelem az alábbi tanácsokat gyűjtötte össze a baj megelőzése érdekében:

  • Az új ablakokba szereltess légbevezetőt! Nem elegendő, ha néha kiszellőztetsz! A legbiztosabb megoldást az állandó és automatikus légbevezetés jelenti.
  • A nyílt lánggal működő vízmelegítő berendezést minden évben legalább egyszer ellenőriztesd egy szakemberrel!
  • A lakás átalakításánál ne szüntesd meg (és ne is takard el) a fürdőszobai szellőzőnyílásokat!
  • Ha bármilyen berendezésed nyílt lánggal működik, vegyél otthonra egy szén-monoxid-érzékelőt!

A szén-monoxid öl. Az érzékelő életet menthet” – emelték ki a tűzoltók.

Fürdés közben lett rosszul egy 45 év körüli nő, és még éppen időben szólt erről a párjának, rögtön utána ugyanis eszméletét vesztette. Majdnem az életébe került, hogy nem volt otthon szén-monoxid-érzékelő.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +11 °C
Minimum: +5 °C

Nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Egyre inkább csak az ország északi, északnyugati felén valószínű eső, zápor, míg az Alföldön zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a nyugatias szél, zivatar környezetében akár viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra