Nem csak fűtésszezonban kaphatsz szén-monoxid-mérgezést

„Ha gáz van, akkor gáz van!” – kezdte figyelemfelkeltő Facebook-posztját az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Mint írták, a fűtésszezon végével még korántsem múlt el a szén-monoxid-mérgezés veszélye, ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni: vigyázzunk a mérgező gázokkal!

„Lassan mondjuk, de hangosan: VIGYÁZZ A MÉRGEZŐ GÁZOKKAL!” – olvasható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közösségi oldalán megosztott egyik posztban. A szakemberek beszámolója szerint csak idén már 425 szén-monoxiddal kapcsolatos esethez riasztották a hazai tűzoltókat, és ebben az évben eddig 109 sérültről és 5 halálos áldozatról tudnak a szén-monoxid-mérgezéshez köthetően.

Egész évben fennáll a veszély

A figyelmeztető poszt legfontosabb üzenete az, hogy nem csak fűtésszezonban kaphat az ember szén-monoxid-mérgezést. Ugyanis egész évben veszélyforrást jelent minden olyan vízmelegítő, amelyik nyílt lánggal működik, amennyiben nem biztosított a megfelelő levegő-utánpótlás a környezetében. Ha tehát jól szigetelnek az ajtók és ablakok, de nincsenek légbevezetők – vagy eltakarjuk a szellőzőnyílásokat –, akkor a nyílt lánggal működő vízmelegítő elhasználja az adott helyiség levegőjét és szén-monoxid fejlődik.

Ezeket tedd, hogy megelőzd a bajt

A katasztrófavédelem az alábbi tanácsokat gyűjtötte össze a baj megelőzése érdekében:

  • Az új ablakokba szereltess légbevezetőt! Nem elegendő, ha néha kiszellőztetsz! A legbiztosabb megoldást az állandó és automatikus légbevezetés jelenti.
  • A nyílt lánggal működő vízmelegítő berendezést minden évben legalább egyszer ellenőriztesd egy szakemberrel!
  • A lakás átalakításánál ne szüntesd meg (és ne is takard el) a fürdőszobai szellőzőnyílásokat!
  • Ha bármilyen berendezésed nyílt lánggal működik, vegyél otthonra egy szén-monoxid-érzékelőt!

A szén-monoxid öl. Az érzékelő életet menthet” – emelték ki a tűzoltók.

Fürdés közben lett rosszul egy 45 év körüli nő, és még éppen időben szólt erről a párjának, rögtön utána ugyanis eszméletét vesztette. Majdnem az életébe került, hogy nem volt otthon szén-monoxid-érzékelő.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +15 °C

Általában erősen felhős lesz az ég, de hosszabb-rövidebb napos időszakok szinte mindenütt előfordulnak. Sok helyen, adott pontban akár többször is kialakulhat zápor, zivatar, utóbbiakat elsősorban felhőszakadás kísérheti. Szélerősödés csak zivatar környezetében lehet. Késő este 15 és 20 fok között alakul a hőmérséklet. Fronthatás továbbra sem várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra