Így védjük magunkat a netes csalóktól

Leginkább saját magunktól kell megvédeni minket, mert bedőlünk a kiberbűnözőknek, és mi utaljuk át a pénzünket vagy adjuk meg a banki adatainkat. Szerencsére azért vannak oktatóprogramok, illetve készül egy automatizált védelmi rendszer is.

Legyünk mindig egészségesen gyanakvóak! – a Világgazdaság beszámolója szerint ez volt a legfőbb üzenete a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Bankszövetség és az Igazságügyi Minisztérium rendezvényének, amelyen a KiberPajzs-programról és az MNB hamarosan bevezethető visszaélés-figyelő rendszeréről számoltak be. A hozzászólások közös eleme volt, hogy a koronavírus-járvány miatt egy-két év alatt egy-két évtizednyit ugrottunk az időben: az életünk túlnyomó része átkerült a digitális térbe. Így kezdtünk home office-olni és videókonferenciázni a kanapéról, sőt, iskolai tanulmányokat végezni, élelmiszereket és egyéb termékeket, illetve szolgáltatásokat is otthonra rendelni, amelyek révén megugrott az online fizetések darabszáma és értéke is. Ezáltal a néhány éve még akár az ATM-ekkel trükköző bűnözők is átköltöztek a kibertérbe: az online elkövetett csalások és visszaélések mértéke azóta is erősen növekvő tendenciát mutat.

kiberbűnözés, telefonos csalás, lopás, Magyar Nemzeti Bank, Magyar Bankszövetség, banki adatok
Sokan válnak a csalók áldozatává. Fotó: Getty Images

Minden nap kifosztanak egy magyar családot.

Minden nap egy magyar családot úgy megtévesztenek, hogy több évtizedes keresetüket átutalják, vagy teljes hozzáférést adnak ahhoz” – vázolta a rémisztő helyzetet Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára. Kifejtette, hogy az újszerű digitális világ nemcsak új lehetőségeket jelent, hanem új veszélyeket is hordoz magában. A legfontosabb, hogy mindenki a saját adatainak első számú őrzője, ezért fontos az oktatás, hogy tudatos fogyasztókká váljunk. Jelenleg ugyanis saját magunktól kell megvédeni, hiszen a legtöbbször az áldozatok maguk végzik el az átutalást, internetes fizetést, vagy adják meg az adataikat, ilyen esetben pedig a bank utólag semmit sem tehet.

Előre viszont ezt a célt szolgálja a tavaly novemberben elindított KiberPajzs oktatási és kommunikációs együttműködés, amelyhez most csatlakozott az Igazságügyi Minisztérium. Miként azt a miniszterhelyettes, Répássy Róbert elmondta: a bizalom, a védelem, a biztonság és a gyanakvás kell legyen a kulcsszó. Felhívta a figyelmet a különösen veszélyeztetett korosztályokra, a 14–18 évesekre, illetve a 65 év felettiekre. Előbbieknek feltehetően van már juniorkártyájuk, és mivel rendkívül aktívak az online térben, célpontjai lehetnek a csalóknak, akárcsak az idősek, akiket az tesz védtelenebbé, hogy eleve bizonytalanul mozognak a netes közegben. 

Patai Mihály, az MNB alelnöke szerint általános, hogy mivel a magyar elektronikus pénzforgalom nemzetközi összevetésben is rendkívül biztonságos, a bűnözők nem az infrastruktúrát támadják, hanem egyre inkább a fogyasztók naivitására apellálnak, és sürgetéssel, pszichológiai nyomással, érzelmi manipulációval próbálkoznak. A vészhelyzettel nyomasztás azonnal gyanús, hiszen a banki alkalmazottak higgadt, nyugodt emberek: a bankszektor maga a bizalom.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Nagyrészt erősen felhős vagy borult idő várható, és továbbra is többfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, de utóbbi az éjszaka második felében már kevésbé lesz jellemző. Hajnalra a délnyugati, déli részeken átmenetileg nagyobb területen lehet csapadékmentes az idő. Csak zivatarok környezetében erősödhet meg átmenetileg a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 17 fok között alakul. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra