Mit tesz a düh a testünkkel?

A düh, mint érzelmi állapot az ember fejlődése során fontos szerepet játszott a túlélésben, mivel megemeli az adrenalin szintet a szervezetben. Ugyanakkor sajnos vannak, akik a megemelkedett stressz-szintet nem tudják megfelelően kezelni, illetve kontrollálni. Ennek pedig akár fizikai tünetei is lehetnek.

Azt már biztosan sokan észrevették, hogy ha megemelik a hangjukat egy vita során, akkor felgyorsul a szívverésük. Ilyenkor a vérnyomás is megemelkedik, ezért pirulunk ki, illetve az arcon, nyakon lévő erek is kidagadhatnak, és sokan zihálni kezdenek. A felgyorsult légzés hatására több oxigén és tápanyag juthat a fontos szervekhez, ugyanakkor a végtagok kihűlését is tapasztalhatjuk, és a szívet fokozott terhelés érheti - írja a Brightside.

A haragot így tudjuk a legjobban kontrollálni.

Gyengíti az immunrendszert

Kutatások szerint már az is, ha csak gondolatban idézünk fel egy korábbi vitát, akár 6 órára gyengébbé teheti az immunrendszerünket. Ez különösen igaz azokra, akik általában nyugodtak, és ritkán gurulnak dühbe. Ugyanakkor azok, akik gyakrabban veszítik el a fejüket és kiabálnak, hajlamosabbak a különféle betegségekre, mivel a rendszeres stressz gyengítheti az immunrendszert. Ez hosszú távon a szorongással párosítva különösen káros hatással lehet az egészségre.

A düh rossz hatással van ránk.
A düh rossz hatással van ránk. Fotó: Getty Images

A fejfájástól az emésztési problémákig

Ha dühösek leszünk, akkor különféle, a stressz hatására keletkező vegyik anyagok árasztják el az agyunkat és a testünket, amelyek az anyagcserénkre is hatással vannak. Ezért van az, hogy a stresszel, megoldatlan dühkezelési problémákkal küzdőknek gyakrabban fáj a feje, gyakrabban szenvednek álmatlanságban, szorongásban, és az emésztési problémák is jellemzőbbek náluk. Az olyan bőrproblémák, mint azekcémais gyakrabban lobbannak be náluk a stresszesebb időszakokban, és esetükben fokozott a stroke és a szívroham kockázata is.

A stresszes helyzetek, a düh, a kiabálás a memóriára is hatással vannak. Ezért is van az, hogy utólag a vitában részt vevők akár teljesen másképp is emlékezhetnek egyes dolgokra, illetve a vita bizonyos részeit teljesen el is felejthetik. Kutatások azt is kimutatták, hogy a gyerekek fejlődésére különösen rosszul hat, ha rendszeresen kiabálnak velük. A viselkedési problémáik súlyosbodhatnak, zavar keletkezhet az agyuk hangokat és nyelveket feldolgozó részének működésében, és hajlamosabbá válnak a krónikus fájdalom kialakulására is.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)