Mindennap beszívjuk a halálos mérget

A légszennyezés legkritikusabb összetevője ma a városi szállópor, amely veszélyes apró összetevőket tartalmaz, amelyek akadály nélkül jutnak át az érfalakon. A modern dízelmotorok pedig még kisebb részecskéket bocsátanak ki.

A városi szállópor, vagyis a PM10 összetevői között találhatóak az égésből származó rákkeltő szerves vegyületek, a gépjárművek katalizátoraiból származó nanoméretű fémrészecskék, valamint a fékbetétek, gumiabroncsok kopásából származó részecskék és még sok más összetevő, valamint a légkörben keletkező szerves nitrátvegyületek, baktériumok, vírusok - hívta fel a figyelmet Gelencsér András levegőkémikus kutató, a Pannon Egyetem rektora.

kipufogó
A modern motorok kevesebb, de még kisebb részecskét bocsátanak ki. Halálosan veszélyes szennyezés

Az ember szervezetében a legnagyobb anyagbevitel a légzés: naponta 30 kilogramm levegőt veszünk magunkhoz a szennyezéssel együtt, így a szállóport mint egy tablettát "veszik be" a városlakók nap mint nap. Ha egy nem dohányzó városlakó tüdejét közelebbről megvizsgáljuk, előfordulhat, hogy fekete pöttyökkel, azaz koromcsomókkal lesz tele.

A városi szállópor becslések szerint 0,7 százalékkal növeli a mortalitást, a hörgők megbetegedése és a köhögés kialakulása legalább 3 százalékkal nő. A növekvő tüneteket nehéz vizsgálni, ezek csak becsült adatok. A WHO becslése szerint évente 400 ezerrel többen halnak meg világszerte a levegőszennyezettség miatt. Míg a dohányzás miatt négy évvel csökken a várható élettartam, addig a rossz minőségű levegő egy évvel rövidítheti meg az életünket 2000-es adatok szerint. Igaz, 2020-ra javulást prognosztizálnak.

Közismertek a levegőszennyezés (krónikus) egészségkárosító hatásai: ilyen az allergia és a hiperszenzitivitás, az asztma, a légzőrendszer egyéb megbetegedései, a tüdőrák gyakoriságának növekedése, a COPD (régi nevén: hurut), sőt magzati károsodás is előfordulhat.

A levegőminőség javulásának egészségügyi hatásairól egy dublini vizsgálat adatai állnak rendelkezésre. A városban 1990-ben tiltották be a magas kéntartalmú szén használatát, majd 13 éven keresztül monitorozták, hogy ez milyen egészségügyi hatással jár. Eszerint a PM10 koncentráció 70 százalékos csökkenésének köszönhetően a légúti mortalitás 15, a szív- és érrendszeri betegség mortalitása 10 százalékkal csökkent.

A légszennyezés háromnegyede a rossz háztartási tüzelésnek köszönhető. Az ebből származó károk horribilisek, a szmog valóságos tömeggyilkos Magyarországon is. Valamit tenni kellene, de gyorsan. Részletek!

Az újabb fenyegetés, a globális felmelegedés is hordoz légszennyezési problémákat, ugyanis a kialakuló hőhullámok extrém szmogveszéllyel járnak. A 2003-as európai hőhullám 70 ezer ember életét követelte, és becslések szerint ebből 20-38 százalék közé tehető a szmog miatt elhunytak aránya. Nem véletlen, hogy a második világháború óta bekövetkezett legnagyobb katasztrófának minősíthető a kéthetes augusztusi hőhullám és a vele együtt jelentkező légszennyezés. A széndioxid-koncentráció növekedésének hatására ráadásul a parlagfű allergénfehérje-termelése is növekszik, ami rossz hír az allergiásoknak.

A levegőkémia tudományág megszületésének és a kutatásoknak köszönhetően a levegőminőség romlásának okait mára jórészt sikerült tisztázni, ám az idők során jelentősen módosult összetételű levegő beszívásának lehetséges következményeivel nem vagyunk igazán tisztában - jegyezte meg Gelencsér András.

Forrás: weborvos.hu

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)