Megfulladunk a szegénység miatt

A légszennyezés háromnegyede a rossz háztartási tüzelésnek köszönhető. Az ebből származó károk horribilisek, s a szmog valóságos tömeggyilkos Magyarországon is. Valamit tenni kellene, de gyorsan.

Ha kedveznek az időjárási körülmények a szmog kialakulásának a Kárpát-medence olyanná válik, mintha ráhúztak volna egy hatalmas nejlonzacskót, ami alá jól befüstöltek. Ma már messze nem Budapest a legszennyezettebb, vidéken néhány helyen a pekingit is meghaladja a légszennyezettség - írja az Index.hu.

Nem az ipari üzemek és az erőművek, de még csak nem is a helyzeten egyébként tényleg sokat rontó dízeljárművek felelősek elsősorban a szmogért és a magas légszennyezettségért, hanem a háztartások. A szilárd tüzeléssel van a legnagyobb baj, és mivel az olcsóbb a gáznál, a probléma nem fog hamar megszűnni.

smog vidék
Vidéki szmog. Neljlonzacskó a Kárpát-medencén

Megfelelő időjárás nélkül akkor sem lenne ilyen szmog, ha hirtelen mindenki nedves fával és pozdorjával kezdene el fűteni. Szélcsendes idő, magas légnyomás, fagypont körüli hőmérséklet kell hozzá, hogy kialakuljon a meteorológiában hőmérsékleti inverziónak nevezett jelenség. Ennek lényege, hogy ilyenkor a magasabb légrétegek melegebbek, mint a földfelszín közeliek, ami leginkább hajnalban és reggel szokott megtörténni. Hatására a légkör alsó rétegében megszűnik a függőleges légmozgás. Az eredmény a ránk ülő köd és a kémény felett rekedő, felszállni nem képes füst - nem véletlen, hogy a szmog szó éppen e két tag (smoke=füst és fog=köd) összetétele.

Míg Budapesten valamivel nagyobb részét okozza a problémának a közlekedés, kistelepüléseken a szmog gyakorlatilag 100 százalékban a szilárd tüzelésből jön. És ma már ez a nagyobb probléma: a pestinél rendszeresen súlyosabb a szmoghelyzet vidéken, leginkább Kelet-Magyarországon és Baranyában. Ennek az a fő oka, hogy ott gyakoribb a nagyon szennyező fűtés, márpedig szmogszempontból ez a meghatározó.

A szmog fő alkotóeleme ugyanis a szállópor. Ez a 10 mikronnál kisebb finomszemcsés anyag, ami sehogy vagy csak nagyon nehezen ülepedik le, és képes bejutni a légutakba is. Minél kisebb szemcsékről van szó, annál inkább: 4 mikron alatt már a tüdőbe is, 2,5 μm alatt pedig már nem is nagyon ürül ki, ami állandó gyulladást okozhat a tüdő felszínén, mely a környező erekre is átterjedhet.


Bár az elmúlt évtizedekben csökkent a szállópor mennyisége, 2008 óta, a drágább gázárak miatt újra megemelkedett, növelve a fosszilis alapú téli szmog kockázatát. Az egészségi szempontból legkritikusabb PM2,5-nek ma a 74 százaléka származik lakossági tüzelésből, vagyis a szmog háromnegyed részben a háztartási fűtésre vezethető vissza.

Fellépni az illegális égetéssel szemben

A Levegő Munkacsoport emiatt kampányt hirdetett a legrosszabb fűtési technikák ellen. A szilárd tüzelők (ezeket az Európában egyik legszennyezettebb levegőjű Krakkóban teljesen betiltották), különösen a rossz minőségű lignit és a fával való fűtés légszennyező hatását is kiemelik, de főleg az illegális hulladékégetés ellen akarnának keményebb fellépést. Ez nemcsak a közterületi, szabadtéri égetést jelenti, hanem a háztartásit is: pozdorja, gumi, PET-palack, bálás ruha is fűtőanyagként szolgál, s ez a magas légszennyezettség egyik fő oka.

A Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodáját vezető Lenkei Péter szerint az otthoni illegális hulladékégetés nagyobb részben a tudatlanságra vezethető vissza, csak kisebb részben áll mögötte a szegénység. "Az illegális szemétégetés oka döntő részben az ismerethiány és a felelőtlenség. A Levegő Munkacsoporthoz érkező panaszok szerint a jogellenes égetések mintegy kétharmada ezekből fakad, míg a szegénység csak kisebb szerepet játszik a problémában. Ugyanakkor a szegénység sem lehet elfogadható indok a Btk.-ba ütköző cselekmények elkövetésére" - idézi a szervezetet az Index.hu.

A Greenpeace-szel együtt a minisztériumnak küldött javaslatcsomag a keményebb hatósági fellépés és szankcionálás mellett teljesen betiltatná a háztartási lignittel való háztartási tüzelést, ami most legális, valamint a nedves fa árusítását is. A szegények érdekében ugyanakkor a szociális tüzelő állami támogatásának legalább háromszorosára emelését kérik a kormánytól. Legjobb lenne persze a környezetbarát fűtési rendszerek és az energiatakarékos szigetelés terjedése - ez azonban a napról napra élő szegény családoknál teljesen irreális elvárásnak tűnhet.

Magyarország a top 20-ban van a légszennyezés miatti halálozások ranglistáján. A Nemzetközi Energiaügynökség tanulmánya alapján a régió több országa még nálunk is sokkal rosszabbul szerepel. Részletek!

A Levegő  Munkacsoportnak erről más a véleménye: szerintük erre kellett volna fordítani az EU támogatások jelentős részét, az átépítések ráadásul, mivel nem kell hozzájuk magasan kvalifikált szaktudás, munkát is teremtenének a leginkább rászorulók számára.

"A légszennyezés emberi és gazdasági kárai olyan méretűek (évente 11-15 ezer ember idő előtti halála, 150 ezer évnyi életvesztés, 11 ezer milliárd forint kár), hogy minden más társadalmi problémánál nagyobb, nem tűr halasztást - fogalmazott Lenkei Péter.

Forrás: Index.hu

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +33 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban hétfon délelőtt kissé felhős, száraz időnek örülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag